Cijene u eurima: kupac natrpao kolica sladoledom misleći da je na akciji

Objavljeno, 15. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: KTC / ARHIV / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Trgovački div KTC od četvrtka je krenuo s dvojnim iskazivanjem ukupnih iznosa na na računima, u kunama i eurima.

“Krenula je izmjena cijena i na karticama za cijene u trgovinama te će u zakonskom roku i to biti
iskazano. Rok za dvojno isticanje cijena je 5. rujna, ali se KTC odlučio za dvojno iskazivanje ranije kako bi kupcima omogućio što lakšu prilagodbu na novu valutu.

U sklopu priprema za ulazak Hrvatske u eurozonu od 1. siječnja iduće godine jedna od obveza trgovaca je dvojno iskazivanje od 5. rujna ove godine te je na Vijeću ministara EU donesen fiksni tečaj konverzije kune u euro”, naglašavaju u KTC-u.

Tečaj za euro iznosi točno 7,5345 kuna. Plaćanje u eurima će biti moguće nakon ulaska u eurozonu od prvog dana iduće godine.

O tome koliko je važan potez KTC-a da mnogo ranije, prije zakonske obveze, uvede dvojno iskazivanje cijena, svjedoči prizor u četvrtak poslijepodne u jednom njihovom dućanu.

Svjedočili smo, naime, kako je jedan kupac natrpao kolica omiljenim sladoledom misleći da je na akciji. Kad je došao na blagajnu – neugodno se iznenadio.

“Ali, to vam je cijena u eurima, ne u kunama“, rekla mu je blagajnica, pa je omiljenu poslasticu morao vratiti u škrinju.

Sladoled, inače, stoji oko 1,70 eura, odnosno oko 12 kuna, a kupac je zbog iskazane cijene u eurima mislio da je na akciji.


Tagovi: CIJENE EURO KTC SLADOLED

NEDAVNO OBJAVLJENO