Cijene pšenice i goriva osjetno pale, kruh osjetno skuplji. Tko je tu lud?

Objavljeno, 19. travnja 2023. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Prosječna otkupna cijena kilograma pšenice protekli je tjedan na domaćem tržištu iznosila 0,21 eura, što je pad od 16 posto u odnosu na prethodni tjedan.

Kilogram pšenice standardne kvalitete, dakle, mogao se kupiti u prosjeku za 1,58 kuna. U istom tjednu ožujka lani pak cijena je iznosila čak tri kune. Cijena se u godinu dana gotovo prepolovila, odnosno otprilike je upola manja.

U odnosu na zadnji tjedan lanjskog prosinca, kad se pšenica u prosjeku prodavala za 0,32 eura (2,41 kunu), pšenica danas na hrvatskom tržištu vrijedi 34 posto manje, otkrivaju novi podaci tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede.

Usput, od jeseni je padala i cijena goriva. Usporedbe radi, potkraj prosinca prošle godine litra dizela stajala je u Hrvatskoj 1,43 eura, a u travnju ove godine cijena je 1,33 eura. To je, dakle, oko 7 posto manje nego u prosincu.

Državni zavod za statistiku pak objavio je u utorak nove cijene prehrambenim namirnica u ožujku. Prema njihovim podacima, pšenični bijeli kruh (od 400 do 700 grama) danas u prosjeku stoji 9 posto više nego lani tijekom rujna i iznosi 10,42 kune.

Štruca polubijelog pšeničnog kruha pak skuplja je za 8,5 posto u odnosu na rujan prošle godine te iznosi 9,15 kuna. Cijela pšenice, dakle, od jeseni snažno pada, kao i cijena goriva. No, cijena kruha pritom osjetno raste. Tko nas to pravi blesavim?


Tagovi: CIJENE GORIVO KRUH PSENICA

NEDAVNO OBJAVLJENO