Cijena plina snažno pada, čeka nas najbolja turistička sezona ikad

Objavljeno, 18. veljače 2023. Komentari
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Plaža na Cresu
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijena prirodnog plina na referentnom europskom plinskom tržištu – nizozemskom TTF-u – jučerašnji je trgovinski dan završila na razini od 48,90 eura za megavatsat.

To je najniža cijena još od 6. prosinca pretprošle godine, prije ruske invazije na Ukrajinu. Povijesno najviša cijena na Dutch TTF-u zabilježena je lani 26. kolovoza i iznosila je čak 338,37 eura za megavatsat. Otad do danas, dakle, cijena je pala za 86 posto.

No, valja podsjetiti i na cijenu tijekom veljače 2021. godine, dakle prije dvije godine, kad je u Europi jeftinog ruskog plina bilo u izobilju. Tad se cijena kretala na razinama od otprilike 17 eura. Danas, dvije godine kasnije, plin je skuplji gotovo triput.

Ipak, terminski ugovori na pliskom tržištu otkrivaju kako će Europa, po svemu sudeći, bez većih problema prebroditi i iduću zimsku sezonu. Već su ugovorene brojne isporuke plina za prosinac ove godine po cijeni od 59,37 eura, a za siječanj iduće godine cijena je 60 eura.

Računi za grijanje

Završetkom ovogodišnje plinske sezone očekuje se nastavak pada tržišne cijene plina. Europska su tržišta, čini se, uspjela prilično diverzificirati dobavne pravce te se snažno osloniti na LNG. Njemačka je izgradila nove LNG terminale, Hrvatska proširuje kapacitete svojeg na Krku.

Plina će, po svemu sudeći, i iduće sezone biti dovoljno, ali on će biti osjetno skuplji nego prije dvije godine. To, u svakom slučaju, može značiti i kako će hrvatski potrošači, prije svega kućanstva, plin od 1. travnja plaćati više nego danas jer dotad vrijede Vladine mjere koje ne mogu trajati vječno.

Ne bude li novih državnih intervencija u cijene energenata, računi za grijanje i struju mogli bi nam od listopada biti značajno viši nego danas. Valja, međutim, naglasiti kako nas u proljeće iduće godine očekuju novi parlamentarni izbori.

A već smo vidjeli što je sve Vlada spremna učiniti da našim novcem kupi naklonost biračkog stada. Ostvare li se najave o najboljoj turističkoj sezoni u povijesti (Schengen, euro, kraj pandemije), nema nikakve sumnje kako će Plenković imati dovoljno fiskalnih kapaciteta za još jednu intervenciju.


Tagovi: CIJENA PLINA LNG PLIN TTF

NEDAVNO OBJAVLJENO