Cijena nafte u svijetu pala 40 posto, na našim crpkama jedva 10 posto

Objavljeno, 26. rujna 2022. Vijesti
# Foto: JANAF / Terminal Janafa u Omišlju na Krku
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijena barela sirove nafte snažno pada već tjednima na svjetskim burzama zbog straha od nadolazeće recesije i dizanja referentnih kamatnih stopa kod središnjih banaka.

U ponedjeljak je u SAD-u barel sirove nafte stajao oko 77 dolara, što je pad od čak 40 posto u odnosu na 8. ožujka ove godine kad je cijena bila dosegnula rekordan godišnji iznos od 129 dolara.

Nafta je na putu značajnog tromjesečnog pada budući da vodeće središnje banke, uključujući Federalne rezerve u SAD-u, agresivno podižu kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije, što šteti izgledima za potražnju za energijom i smanjuje apetit ulagača za rizikom, piše Bloomberg.

Pad cijena mogao bi potaknuti Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike da razmotre intervenciju kako bi zaustavili pad, bilo verbalno ili najavom smanjenja proizvodnje, navodi Bloomberg.

Cijena derivata u Hrvatskoj ni blizu ne prati stanje na svjetskim tržištima. Dizel danas na hrvatskim crpkama iznosi 12,29 kuna, što je 9 posto manje nego 8. lipnja kad je zabilježen rekordan iznos, a benzin 10,58 kuna – 19 posto manje.


Tagovi: CIJENA NAFTA SAD

NEDAVNO OBJAVLJENO