VELIKI POTRESI NA SVJETSKOM TRŽIŠTU

Cijena nafte u ponedjeljak je snažno pala. To nikako nije dobro za Belupo

Objavljeno, 09. ožujka 2020. Financijer
# Foto: ARHIVA / Belupova tvornica u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su u ponedjeljak za čak 30 posto zbog sukoba Rusije i Saudijske Arabije oko nastavka ograničavanja proizvodnje.

Prema jutrošnjem stanju na svjetskim burzama, barel nafte je na 30-ak dolara, što je najveći pad još od početka Zaljevskog rata 1991. godine. Razlog je taj što su Saudijci drastično srezali cijenu jer Rusija nije pristala na prijedlog OPEC-a da se dodatno smanji proizvodnja nafte.

Zbog epidemije koronavirusa, naime, usporavaju brojna svjetska gospodarstva, prije svega kinesko, pa se najveće izvoznice žele zaštititi od pada cijena smanjivanjem dnevne proizvodnje.

RUSKE PROGNOZE

Rusija kao drugi svjetski proizvođač nafte na to nije pristala, pa su Saudijci u ponedjeljak uzvratili udarac snažnim kresanjem svojih cijena i najavom povećanja proizvodnje.

To pak Rusiji može stvoriti velike probleme. Njihov državni proračun za ovu i iduću godinu planiran je na temelju prosječne cijene nafte od 42 dolara po barelu.

Prema prognozi Vlade Ruske federacije, cijena barela ove i iduće godine ne bi smjela biti niža od 55 dolara. No, u ponedjeljak je na američkom tržištu potonula na ispod 30 dolara.

Nastavak naftne krize i usporavanje svjetskoga gospodarstva zbog koronavirusa neminovno će dovesti i do snažne devalvacije ruskog rublja, što je već viđen scenarij.

ZVONO ZA UZBUNU

U tom slučaju bit će pogođene mnoge kompanije koje imaju značajan izvoz u Rusiju. Među njima je i Podravkina farmaceutska tvrtka Belupo koja je lani ostvarila čak 22 posto veći izvoz na tržišta Istočne Europe, uglavnom u Rusiju.

Belupov lanjski izvoz na istočnoeuropska tržišta iznosio je oko 232 milijuna kuna. Zbog pozitivnih tečajnih razlika pak operativna dobit bila je u plusu za 14 milijuna kuna (preklani je efekt bio negativan za 13 milijuna).

Nastavak naftnog rata, kriza u Rusiji i devalvacija rublja, dakle, zvono je za uzbunu svim velikim hrvatskim izvoznicima u tu zemlju.


Tagovi: BELUPO IZVOZ NAFTA RUSIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO