ZBOG STRAHA OD PANDEMIJE

Cijena nafte pada već četvrti tjedan zaredom, kod nas je ‘zamrznuta’

Objavljeno, 22. studenoga 2021. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijena nafte pada već četvrti tjedan zaredom, pokazuju brojke na svim svjetskim burzama.

Posljednji je put cijena nafte padala toliko tjedana zaredom lani u ožujku, a razlog je isti kao i današnji – strah da će novi pandemijski val ozbiljno usporiti svjetsko gospodarstvo. Austrija je od danas u potpunom lockdownu, Njemačka je na korak do toga, proizvodnja automobila snažno pada zbog poremećaja u lancu opskrbe autodijelovima.

No, američki mediji izvještavaju i kako je dugotrajan pad cijena posljedica prijetnje SAD-a da će krenuti trošiti naftu iz svojih strateških rezervi, što bi utjecalo na prodaju najvećih svjetskih proizvođača nafte okupljeni u udruženju OPEC-a koji su proizvodnju svjesno ograničili kako bi cijena rasla.

Ove je godine cijena barela nafte na europskim tržištima skočila 50-ak posto, i to nakon što je lani drastično pala zbog izbijanja pandemije.

Vlada RH je pak izmjenom Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata produžila ograničenje prodajne cijene naftnih derivata do 15. prosinca. Eurosuper u tom razdoblju prodavat će se za 11,10 kuna, a dizel za 11 kuna. Cijene premium goriva slobodno će se formirati.

To je već drugi mjesec s limitiranim cijenama dvije vrste goriva koje moraju imati sve benzinske postaje u Hrvatskoj. Vlada ima mogućnost uredbu produžiti za još najviše 30 dana, odnosno do 15. siječnja iduće godine. S obzirom na pad cijena nafte, čini se kako se to neće dogoditi.


Tagovi: BENZIN CIJENA NAFTE NAFTA PAD

NEDAVNO OBJAVLJENO