Cijena nafte najniža od veljače, analitičari predviđaju nastavak pada

Objavljeno, 08. kolovoza 2022. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijena sirove nafte i dalje je u padu zbog straha od recesije, velike inflacije i usporavanja gospodarstva. Danas je na najnižim razinama još od veljače.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je prošloga tjedna 8,7 posto, na 94,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9,7 posto, na 89,01 dolara, piše N1.

Zabrinutost zbog recesije pojačala se nakon što je britanska središnja banka u četvrtak podignula referentnu kamatnu stopu na 1,75 posto, najviše u zadnjih 27 godina, te upozorila da bi gospodarstvo moglo ove godine utonuti u recesiju koja bi mogla potrajati sve do 2024. godine.

Američko gospodarstvo već je zabilježilo dva tromjesečja pada aktivnosti te je po definiciji već u tehničkoj recesiji. No, skok zaposlenosti u srpnju za 528.000 tisuća viši je od očekivanja i 19. mjesec zaredom da broj zaposlenih u SAD-u raste.

Američki FED je već u dva navrata podignuo kamatne stope za ukupno za 1,5 posto, a slično bi mogao učiniti i u rujnu jer želi obuzdati inflaciju. Više kamatne stope negativno utječu na gospodarski rast, što bi zauzvrat moglo dovesti do pada potražnje za naftom u SAD-u, navodi N1.


Tagovi: GORIVO NAFTA PAD CIJENA SAD

NEDAVNO OBJAVLJENO