SJAJNA VIJEST IZ IZRAELA

Cijeli svijet priča o lijeku kojim je izliječeno šestero teško oboljelih

Objavljeno, 10. travnja 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Sjajna vijest stigla je iz Izraela o šestero teško oboljelih od bolesti COVID-19 koji su izliječeni lijekom iz stanica posteljice.

Utjecajni medij Jerusalem Post objavio je kako je tvrtka Pluristem prozivela stanice iz placente kojima je izliječeno šestero visokorozičnih pacijenata na respiratoru koji su imali zatajenja i drugih organa.

Pluristem već pregovara s regulatorima u SAD-u i Europskoj uniji kako bi se što prije počelo s opsežnim kliničkim ispitivanjima i mogućom masovnom proizvodnjom lijeka.

Riječ je o liječenju plazom koja u organizmu stimulira regenerativne mehanizme koji oporavljaju oštećena pluća, ali i druge organe. Pacijenti su se u jednom tjednu liječili u tri različita izraelska medicinska centra.

Svi su imali tešku kliničku sliku. Patili su od akutnog zatajenja pluća i brojnih upalnih komplikacija izazvanih koronavirusom, a četvero od njih imalo je i zatajenja srca i bubrega.

Pluristem je naveo, kako piše Jerusalem Post, kako su svi pacijenti preživjeli, a četvorica najkritičnijih pokazala je poboljšanje parametara disanja. Troje bi se uskoro trebalo potpuno skinuti s respiratora.

No, znanstvenici i farmaceutski stručnjaci sumnjičavi su prema mogućnosti da se krene u masovnu proizvodnju lijekova. Metode liječenja placentom, odnosno posteljicom, odavno su poznate, ali teško je u kratkom vremenu sve pokrenuti u tvornicama.


Tagovi: IZLIJEčENI IZRAEL LIJEK VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO