Četiri tvrtke dogovarale cijene na javnom natječaju, brutalno su kažnjene

Objavljeno, 07. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Footgrafija nema veze s događajem iz teksta i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je da su zagrebačke tvrtke Agro-Vir, Agrodalm i Diljexport u postupcima javne nabave dogovarali cijene ponuda kako bi jednom sudioniku omogućili dobivanje posla.

Prema Agenciji, na naječaju za nabavu 14 grupa prehrambenih proizvoda za četiri godine ustanove „Dobri dom“ Grada Zagreba oni su usklađivali cijene “radi utjecaja na ishod postupaka javne nabave i međusobnom podjelom pojedinačnih ugovora o javnoj nabavi, prema pojedinim grupama nabave i godinama”.

Tim se “narušili tržišno natjecanje u istim postupcima javne nabave, odnosno sklopili zabranjeni horizontalni sporazum, koji je za cilj imao sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja”.

“Utvrđeno je i da je poduzetnik Marino-Lučko naknadno pristupio navedenom zabranjenom sporazumu Agro-Vira, Agrodalma i Diljexporta, i međusobnom podjelom pojedinačnih ugovora o javnoj nabavi s navedenim poduzetnicima(…) narušio tržišno natjecanje”, navodi se u rješenju.

Svim poduzetnicima izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 2,2 milijuna kuna.

Agencija je utvrdila “približno jednake ukupne ponude za sve četiri godine trajanja okvirnog sporazuma, približno jednake ponude za sklapanje pojedinačnih ugovora o javnoj nabavi, potpuno identične ponude različitih ponuditelja unutar iste grupe proizvoda, nerealno iskazane ponude istog ponuditelja za pojedinačne godine, podjelu izvršavanja ugovora o javnoj nabavi”.

“Indikativne činjenice i okolnosti o postojanju predmetnog zabranjenog sporazuma potkrijepljene su materijalnim dokazima prikupljenim tijekom nenajavljenih pretraga poslovnih prostorija Agrodalma i Diljexporta”, otkrivaju u Agenciji.

Karteli su tajni horizontalni sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika, a imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, podjele tržišta i kupaca. Smatraju se najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja.

“Dakle, riječ je o manipulaciji postupcima javne nabave 14 grupa prehrambenih proizvoda, temeljem zabranjenog sporazuma između tržišnih konkurenata o cijenama koje će ponuditi u okviru tih postupaka i o podjeli ugovora o javnoj nabavi, prema pojedinim grupama nabave i godinama”, zaključuju u Agenciji.


Tagovi: AGENCIJA CIJENE JAVNI NATJEčAJ KAZNA TRžIšNO NATJECANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO