DAVOR VRBEK

Čelnik sindikata: Dio radnika Podravke imat će plaću manju od minimalca

Objavljeno, 12. studenoga 2022. Razgovori
# Foto: IVAN BRKIĆ / GLAS PODRAVINE / Davor Vrbek, regionalni lider sindikata PPDIV-a
AUTOR
Redakcijski tekst

Regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a Davor Vrbek otkrio je detalje pregovaračkih sastanaka sindikalnih predstavnika s menadžmentom Podravke o većim plaćama.

Pregovori su i ovaj tjedan prekinuti jer sindikalni lideri nisu pristali na prijedlog uprave, o čemu smo ranije PISALI.

“Tražili smo otprilike 23 posto povećanje bruto plaće. Međutim, oni su ponudili 1,6 posto što apsolutno nije dovoljno i to smo im na sastanku u utorak i rekli”, otkrio je Vrbek u razgovoru za Glas Podravine.

Vrbek upozorava i na još jednu nelogičnost. Od 1. siječnja, naime, minimalna će zajamčena bruto plaća u RH biti 5250 kuna, što je oko 4200 kuna neto.

“Ovo povećanje koje je ona (Martina Dalić, op. a.) ponudila je ispod te minimalne plaće. Dakle, opet dodavanje. Otkad je došla, ona jest podizala plaće i to je nešto čime se voli hvaliti, ali mi smo i na prošlom sastanku pokazali zašto su to radili. Morali su, da bi dostigli minimalnu plaću”, otkriva Vrbek.

Žali se kako sindikati nikad nisu dobili podatak koliko radnika u Podravki ima plaću manju od Podravkinog prosjeka. Kaže kako u Belupu čak 72 posto radnika ima plaću manju od prosječne plaće te tvrtke.

“Tu je još jedan problem koji se opet pokazao na sastanku u utorak. Uprava je ovog trena spremna dati oko 20 milijuna kuna za 4000 radnika, ali istodobno 108 milijuna kuna ide za opcijske dionice na čije pravo ima možda 50 ljudi, a nemojmo zaboraviti i bonuse. To nije u redu”, naglašava sindikalni lider.

Na koncu potvrđuje kako su sindikati spremni i na štrajk ako uprava nastavi potpuno ignorirati njihove zahtjeve.

Cijeli intervju s Davorom Vrbekom možete pročitati OVDJE.


Tagovi:

NEDAVNO OBJAVLJENO