OKRUGLI STOL SDP-A

Čelnik Koprivnice: Zašto ministri i saborski zastupnici ne režu svoje plaće

Objavljeno, 04. travnja 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Davor Bernardić i Mišel Jakšić
AUTOR
Redakcijski tekst

SDP je u subotu organizirao virtualni okrugli stol pod nazivom „Mjere koje SDP provodi na lokalnoj razini za pomoć građanima i gospodarstvu“.

Na okruglom stolu sudjelovali su SDP-ovi čelnici koji su poduzeli antikrizne mjere u borbi protiv koronavirusa: Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca, Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja, Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, Ante Bilić, gradonačelnik Trogira, Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice i Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Prema riječima Stjepana Kovača, u Čakovcu su posegnuli za jednokratnom financijskom pomoći onim građanima koje je pogodila ova kriza. Gradonačelnik je istaknuo kako će donirati svoju plaću za ožujak za kupnju laptopa djeci, te planira ukinuti vijećničke naknade i uskrsnice za gradske djelatnike, kojima će se također smanjiti plaće.

Vili Bassanese naveo je da su u Umagu prvi uveli mjere solidarnosti, što znači da su smanjili plaće u gradskoj upravi i gradskim ustanovama za 11 posto, a gradonačelniku i zamjenicima za 50 posto. Prikupljeni novac služit će kao fond za pomoć onima s najvećim financijskim problemima.

NA ŠTETU GRADOVA

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da su osmislili mjere teške 10 milijuna kuna. Gradska uprava se solidarizira s građanima koji su pogođeni krizom, režu plaće za 15 posto gradonačelniku i zamjenicima, 10 posto djelatnicima grada, ukida se vijećnička naknada, naknada upravnim i nadzornim odborima.

Roditelje oslobađaju od plaćanja javnih i privatnih vrtića, obrta dadilja, a one koji su ostali bez posla oslobađaju odvoza otpada i komunalne naknade. Svim poduzetnicima koji su zatvoreni neće naplaćivati korištenje javnih površina, otpad ni varijabilni dio u cijeni vode.

“Vlada je većinom donosila mjere na štetu općina i gradova. Gradovi su ti koji su prvi sa svojim građanima, oni su generator rasta i razvoja ove zemlje, i bilo bi nam drago da se država drukčije postavi prema nama i da se ona odrekne nečega.

Nismo čuli da su oni zazivali smanjenje plaća saborskim zastupnicima, ministrima i dužnosnicima u narednom razdoblju, dok SDP je,” upozorio je Mišel Jakšić.

Nastup gradonačelnika Koprivnice možete pogledati na videu koji objavljujemo u nastavku. Jakšićevo prvo izlaganje je između 31:06 i 37:21 minutu, a drugo između 1:03:05 i 1:06:55 sati.


Tagovi: GRADONACELNICI MISEL JAKSIC OKRUGLI STOL PLAćE SDP

NEDAVNO OBJAVLJENO