SRAMOTNE LI DRŽAVE

Čelnica Ustavnog suda nezakonito si isplaćivala plaću. I pojeo vuk magare

Objavljeno, 23. listopada 2019. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / Jasna Omejec
AUTOR
Redakcijski tekst

Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nezakonito je nakon odlaska s te pozicije primala naknadu u visini plaće, pravomoćno je presudio Visoki upravni sud.

Time je potvrđena odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u mandatu Dalije Orešković, prema kojoj Omejec nakon odlaska s funkcije u lipnju 2016. nije imala pravo šest mjeseci primati naknadu u visini pune plaće. I to zato jer je imala ugovor o povratku na raniji posao profesorice na Pravnom fakultetu.

Kako je otkrio Jutarnji, Visoki upravni sud podsjeća na to da je Omejec sama sebi zadnjeg dana mandata u Ustavnom sudu, 6. lipnja, potpisala rješenje kojim si je odobrila pravo na šest mjeseci pune dužnosničke plaće.

S obzirom na dvomjesečni rok u kojem se ta procedura povratka može provesti, bivša šefica Ustavnog suda nije si smjela isplatiti barem četiri mjesečne plaće, stajalište je Visokog upravnog suda, kako piše Jutarnji.

Kako je Jasna Omejec kao čelnica Ustavnog suda imala plaću od 21.000 kuna neto mjesečno, ispada kako si je nezakonito isplatila oko 84.000 kuna. No, novac neće morati vratiti, niti će platiti kaznu jer je od odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prošlo dosta vremena.

“Ovaj slučaj Jasne Omejec kompromitira i aktualnog predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića jer bez njegovog blagoslova Omejec ne bi mogla ostvariti isplate naknada koje joj ne pripadaju!

Ukoliko Omejec podnese ustavnu tužbu, hoće li se Ustavni sud suočiti sa vlastitim manjkom etike i naopakim tumačenjem zakona ili će ponovnim lažnim napadima na ovlasti Povjerenstva štititi vlastite položaje i grijehe“, komentirala je na Facebooku bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.


Tagovi: JASNA OMEJEC PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO