DESET MJESECI UVJETNO

Časnik HV-a osuđen jer je susjedima posjekao šumu, on za sve okrivio – pokojnika

Objavljeno, 05. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Časnik HV-a Andrija (61) iz okolice Virovitice osuđen je na deset mjeseci uvjetnog zatvora jer je susjedima u šumi nezakonito posjekao i odvezao stabla vrijedna više od 25.000 kuna.

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Virovitici, po njegovu su nalogu to učinile nepoznate osobe tijekom rujna i listopada 2018. godine.

Ustanovljeno je, tako, kako su Luki B. posječena tri hrasta te po jedno stablo trešnje i bukve; Draganu i Marku I. četiri bukve; Kati G. stabla bukve, hrasta i bagrema; Ivanu G. bukva i četiri bagrema; Đuri F. stablo bukve.

Ciroza jetre

Veći dio štete Andrija je u međuvremenu već isplatio, a ostale je sud pozvao da odštetu traže u privatnim parnicama.

Andrija se branio kako je sječu stabala želio odraditi u svojoj šumi, a za taj je posao angažirao Josipa K. (koji je u međuvremenu preminuo pa nije svjedočio na sudu).

“S obzirom da sam se u međuvremenu razbolio, odlazio sam kod kiropraktičara, pa je Josip sam obavljao sječu stabala. Upozorio sam ga da ruši samo ona koja su označena, ali Josip je bio sklon alkoholu, pa je očito porušio i ona neoznačena”, branio se Andrija tijekom postupka.

No, sud je ustanovio kako je nesretni Josip u to vrijeme u dva navrata bio hospitaliziran u virovitičkoj bolnici te je i preminuo “zbog vrlo ozbiljnog zdravstvenog stanja koje se opisuje u otpusnom pismu pod dijagnozom ciroze jetre“.

“Po ocjeni suda, takva osoba zasigurno nije mogla obavljati poslove u šumi jer su navedena oboljenja kod njega bila prisutna i tijekom kolovoza”, navodi se u presudi.

Svjedok Luka pak na sudu je otkrio kako je tih dana “uočio da se optuženik kreće po šumi bez bilo kakvih pomagala poput štaka i primijetio je da se kretao kao jelen“. Zato sud nije povjeravao Andriji da je u to vrijeme bio bolestan pa nije provjeravao koja se stabla sijeku.

Nasilje u obitelji

Svjedok Franc Josip kaže kako je obavijestio policiju čim je vidio da su posječena i njihova stabla.

“U šumu je potom došla policija, ali i Andrija. Pitao me je ima li kakvih problema, a ja sam mu odgovorio da sad nema problema s obzirom da je sve porušeno”, naveo je Franc Josip.

Geodeti su na koncu elaboratom utvrdili da su stabla posječena u tuđim šumama, što je bio glavni argument za osuđujuću presudu.

Inače, Andrija je poznati časnik HV-a koji je za sudjelovanje u akcijama Bljesak, Oluja i Maestral odlikovan najvišim odličjima. Protiv njega u tijeku je i kazneni postupak zbog teškog nasilja u obitelji.


Tagovi: čASNIK POSJEKAO šUMU PRESUDA STABLA

NEDAVNO OBJAVLJENO