Čakovec, Varaždin, Koprivnicu i Viroviticu pitali bi li zabranili koncert turbofolka

Objavljeno, 04. ožujka 2023. Zabavno
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / ILUSTRACIJA / Koncert Severine u Koprivnici / Fotografija nema veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Nakon zabrane održavanja turbofolk koncerata u Puli i Osijeku, gradovi diljem Hrvatske očitovali su se o tome kako bi oni postupili u sličnom slućaju.

U anketi portala Danas.hr sudjelovale su i gradske uprave gradova na sjeveru zemlje: Čakovca, Varaždina, Virovitice, Koprivnice. Evo što kažu o svemu…

Iz Čakovca su kazali da u programima koje financira ili sufinancira Grad vode računa o tome kakvi se glazbeni i umjetnički programi odvijaju u njihovom gradu.

“Što se tiče koncerata koji se ne financiraju novcem Grada, odnosno koje organiziraju tvrtke, smatramo da bi zabrana održavanja, ako i organizator i izvođač ne krše neke druge zakone, bila u suprotnosti s proklamiranim tržišnim slobodama i pravom na izbor, te bi u konačnici bila kontraproduktivna.

O glazbenim ukusima, sviđali se nama ili ne, ako ne zadiru u osobne slobode, se ne raspravlja”, poručili su iz Čakovca i zaključili da. ukoliko bi se poštovali svi propisi, oni načelno ne bi imali osnove za zabranu ili ograničavanje održavanja.

Balaševićev stih

U svome odgovoru Grad Virovitica pozvao se na stih Balaševićeve pjesme “U Virovitici ne postoje pritisci”.

“Turbofolk koncerti na području grada održavaju se u privatnim noćnim klubovima. Do sada zahtjeva za održavanjem turbofolk koncerata u javnim prostorima nije bilo, a u slučaju da ih bude, o tome će odluku donijeti onaj tko upravlja prostorom, ne gradonačelnik”, kažu u Virovitici.

“Pitanje prihvatljivosti turbofolk glazbe za Varaždin je ponajprije pitanje poštivanja javnog reda i mira. Ako se prilikom organiziranja koncerata u privatnim ili javnim prostorima na bilo koji način narušava javni red i mir, uključujući i nedozvoljenu buku, tada će Grad Varaždin poduzeti mjere kako tome stati na kraj.

Zadržat će i pravo procjene da li se određenim događajima, ne samo koncertima, narušava pravo građana na siguran i miran život te će ih zaštititi od pokušaja vrijeđanja temeljnih moralnih vrijednosti na kojima je izgrađeno moderno, europski profilirano društvo”, poručili su iz Varaždina

Iz Grada Koprivnice kažu kako na njiihovu području nikada nije bilo zabrane nastupa nijednom izvođaču.

“Glazbene preferencije osobna su stvar svakog građanina i mi to kao takvo poštujemo”, kažu u Koprivnici za Danas.hr.


Tagovi: KONCERT NARODNA TURBOFOLK ZABRANA

NEDAVNO OBJAVLJENO