TEŠKE POSLJEDICE KORONA-KRIZE

Trećina Hrvatske bit će na minimalcu

Objavljeno, 01. travnja 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu novi paket mjera pomoći gospodarstvu pogođenom krizom težak oko 30 milijardi kuna.

Ključna mjera je isplata minimalca od 4000 kuna neto svim radnicima koji su pogođeni krizom, a država će im ovaj put platiti i sve poreze i doprinose. Minimalac za ožujak ostaje 3250 kuna neto (bez pokrića bruto iznosa), a za travanj i svibanj bit će 4000 kuna.

Plenković je danas otkrio kako je mjeru isplate minimalca već zatražilo oko 65.000 tvrtki i obrta, i to za čak 400.000 radnika. No, to je tek početak, a prve neslužbene procjene govore kako će na minimalcu u travnju biti oko pola milijuna radnika.

GRADOVI U PROBLEMU

Hrvatska je potkraj veljače, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, imala ukupno 1,54 milijuna zaposlenih. Do danas je zbog krize ta brojka pala na otprilike 1,5 milijuna radnika.

To, drugim riječima, znači kako će čak trećina zaposlene Hrvatske biti na minimalcu. Bit će to i ogroman udar na sve jedinice lokalne uprave čiji je glavni izvor prihoda porez na dohodak i prirez.

Na minimalac od 4000 kuna ne plaća se porez na dohodak, pa je doprinos tih radnika na lokalne proračune – nula. Mnoge općine i gradovi imat će zbog toga golemih problema u financiranju tekućih obveza.

Valja svakako naglasiti i kako bi država svejedno morala financirati radnike koji bi zbog krize dobili otkaz, i to kroz naknadu za nezaposlene. Ona je u prva tri mjeseca 60 posto prosjeka plaće.

TISUĆU OTKAZA DNEVNO

Ono što posebno zabrinjava je nagli skok broja nezaposlenih. Samo u posljednja dva tjedna ožujka, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bez posla je ostalo oko 12.000 radnika.

Nezaposlenost potkraj ožujka raste tempom od oko tisuću dnevno, a hoće li Vladine mjere zaustaviti ili značajno usporiti taj trend – ostaje da se vidi. S druge strane, sezonsko zapošljavanje u turizmu potpuno je stalo, što je po sebi ogroman problem.

Ovog časa potpuno je jasno kako će Hrvatska vrlo brzo, a najkasnije početkom lipnja, morati olabaviti mjere izolacije i zabrane okupljanja jer će se cijeli gospodarski i fiskalni sustav inače urušiti poput kule od karata.


Tagovi: KRIZA MINIMALAC PLENKOVIC RADNICI TREćINA

NEDAVNO OBJAVLJENO