Čak 60% otpada u Koprivnici odvojeno se prikupi i ne završi na Piškornici

Objavljeno, 18. siječnja 2023. Zeleno
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Podjela promotivnih materijala o odvojenom prikupljanju u dječjem vrtiću
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Grad Koprivnica i gradsko komunalno poduzeće Komunalac krenuli su s podjelom edukativnih materijala mališanima koprivničkih dječjih vrtića.

Riječ je o materijalima nabavljenim u sklopu javnog poziva za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša. Podjela materijala krenula je u Dječjem vrtiću Tratinčica, novom objektu Jabučica u koprivničkom prigradskom naselju Starigradu.

„Veseli me da smo se tu okupili jer se u Dječjem vrtiću Tratinčici od 2011. godine intenzivno radi na ekologiji. Odgajamo našu djecu da misle zeleno i brinu o budućnosti našeg planeta. Godine 2015. dobili smo status eko škole, koji ponosno nosimo i danas.

Drugi u Hrvatskoj

Posebno se veselimo radionicama koje nas u sklopu projekta očekuju te naravno druženju s maskotama“, naglasila je tom prigodom Sandra Oreški, ravnateljica koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica.

Koprivnica je prepoznata po visokoj kvaliteti gospodarenja otpadom, čemu zasigurno doprinosi konstantno ulaganje u edukaciju građana o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada, a poseban naglasak stavljen je na edukciju djece.

„Ponosni smo na rezultate koje Koprivnica ima u gospodarenju otpadom, danas smo drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju s ukupno 60 posto razvrstanog prikupljenog otpada i to je sjajan postotak, osobito ako uzmemo u obzir da se Republika Hrvatska obvezala da će do tog rezultata doći 2030. godine.

Svega toga ne bi bilo bez Komunalca te naših građana i gospodarstva jer do takvog rezultata ne može se doći smo politikama, odlukama i mjerama, potrebna je odgovornost, racionalnost pa i disciplina čiji su nositelji upravo građani i gospodarstvo.

Ono još važnije, kad pričamo o budućem razdoblju i planovima, je edukcija naših najmlađih“, istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

U sklopu projekta izrađena je i nova maskota: popularnom Mirku Reciklirku u njegovim pustolovinama pridružit će se prijateljica Mirka Kompostirka. Uz Mirka djeca uče o pravilnom razvrstavanju, prvenstveno reciklabilnog otpada.

Bespovratan novac

„Mirko je sada dobio i prijateljicu Mirku Kompostirku koja će mališane učiti o pravilnom razvrstavanju biootpada. Osnovni zadatak Mirke bit će učenje o potrebi razvrstavanja bio otpada te zbrinjavanju i kompostiranju istog“, objasnila je Nataša Tetec, predsjednica uprave gradske tvrtke Komunalac.

Iz Komunalca su također napomenuli kako je u protekloj godini odrađeno 45 raznih edukativnih aktivnosti, a i u ovoj godini planiran je niz radionica.

„Kroz projekt je nabavljen rolo kontejner i promotivni materijali koji uključuju izradu maskota i materijale koje ćemo podijeliti djeci u vrtiću. Mališani će tako dobiti majice, kape, bilježnice, bojanke i male bojice“, objasnio je Bojan Solomun, voditelj cijelog projekta.

Ukupna vrijednost tog projekta je oko 28.200 eura (otprilike 212.000 kuna), a u cijelosti je pokriven novcem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izvor: Grad Koprivnica


Tagovi: KOPRIVNICA MATERIJALI ODVOJENO SKUPLJANJE OTPAD RECIKLIRANJE VRTIć

NEDAVNO OBJAVLJENO