STIŽU POLIGONI ZA VJEŽBANJE

Čak 56 posto učenika satima bulji u ekrane, a trećina uopće nije tjelesno aktivna

Objavljeno, 23. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Zavod za javno zdravstvo / Ilustracija / Dječji vrtić
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u srijedu je u Bruxellesu primio nagradu za projekt kupnje čak 120 poligona za tjelesnu aktivnost djece za sve matične osnovne škole u Hrvatskoj koje nemaju sportske dvorane.

U sljedećoj fazi 2020. godine HZJZ uz pomoć sredstava Europskog socijalnog fonda osigurat će i poligone za tjelesnu aktivnost školske djece za sve područne škole koje nemaju dvoranu, a njih je oko tisuću.

U HZJZ-u otkrivaju kako svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji, a više od trećine djece ne sudjeluje ni u kakvim sportskim ili plesnim aktivnostima. Zato ih čak 56 posto više od dva sata dnevno provede ispred televizora, mobitela i drugih elektroničkih uređaja.

Poligoni za vježbanje u osnovnim školama
Poligon za vježbanje pokraj osnovne škole / Foto: Zavod za javno zdravstvo

“Školska su djeca danas sve manje tjelesno aktivna zbog sjedilačkog načina života, što ima velike posljedice na zdravlje. Zato je važno od najranije dobi utjecati na njihovu aktivnost. Polaskom u osnovnu školu povećava se vrijeme koje djeca provedu u sjedilačkim aktivnostima, a njihov novi većinski sjedilački model ponašanja predstavlja rizik za razvoj bolesti”, upozoravaju u HZJZ-u.

Mnoge osnovne škole u Hrvatskoj ne zadovoljavaju osnovne tehničke, materijalne i prostorne uvjete i nemaju mogućnost provedbe planirane i zakonom propisane nastave tjelesne i zdravstvene kulture. To se planira izmijeniti i poboljšati nabavkom poligona za tjelesnu aktivnost za sve osnovne škole u Hrvatskoj čiji učenici nemaju sportske dvorane.


Tagovi: DJECA POLIGONI SPORTSKE DVORANE

NEDAVNO OBJAVLJENO