POTONUĆE DIONICA

Burza u padu zbog straha od recesije, raste jedino dionica Badela

Objavljeno, 09. ožujka 2020. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA / Badel
AUTOR
Redakcijski tekst

Svjetske burze u ponedjeljak su u slobodnom padu zbog strahova uzrokovanih mogućom recesijom zbog koronavirusa, ali i snažnim padom cijene nafte na svjetskom tržištu za čak 30 posto.

Indeks Zagrebačke burze CROBEX u trenutku dok ovo pišemo (oko 12.45 sati) pao je za čak sedam posto, a u minusu su gotovo sve dionice. Podravka je tako prijepodne izgubila na vrijednosti četiri posto, Atlantic grupa pet, Končar osam, a rovinjski Adris šest posto.

U zelenom su jedino dionice Badela, rast od čak 20 posto, te Podravske banke koja je u plusu devet posto. No, uz niske i gotovo zanemarive promete.

SVE JE U PADU

Tokijski indeks Nikkei pao je za šest posto, njemački Dax za pet, londonski FTSE 100 za šest, a francuski Cac 40 za gotovo šest posto.

Cijena barela nafte ovog je časa na londonskom tržištu oko 31 dolar, a američkom oko 32 dolara. U svakom slučaju, ne izgleda dobro.

Čelnik hrvatske udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić napisao je danas kako je Hrvatska pred recesijom ili u najmanju ruku pred ozbiljnim usporavanjem gospodarske aktivnosti.

“To znači gotovo sigurno pad prihoda proračuna. Pitanje će se postaviti vrlo brzo, kako odgovoriti na pad prihoda. Tri su mogućnosti: povećanje poreza, rezanje rashoda ili zaduživanje. Jasno je što bi bio pravi put.

GUBITAK RADNIH MJESTA

Nakon posljednje krize koja je izbila prije 10 godina, tri su naše vlade zaredom na sličan izazov reagirale pogrešno – nisu dirale javnu potrošnju, nego su dizale poreze (harač i dizanje PDV-a), te se brutalno zaduživale kako bi se servisirali javni rashodi.

To nas je koštalo šestogodišnje recesije, gubitka 150.000 radnih mjesta, strašnog demografskog gubitka i trajnog zaostajanja za susjednim zemljama. Ovaj put se sličan scenarij NE SMIJE ponoviti.

Ne smijemo dozvoliti da vlada pod svaku cijenu štiti svako radno mjesto, svaki program, svaku plaću u javnom sektoru, a da privatni sektor pusti niz vodu pa neka bude što bude”, stoji u dramatičnom apelu Davora Huića.


Tagovi: BADEL BURZA DIONICE PAD RECESIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO