Burno u Pevexu: Vujnovac i Radić odbili male dioničare i Lovrinčevića

Objavljeno, 11. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / PPD / Pavao Vujnovac, hrvatski plinski kralj i najveći dioničar Pevexa
AUTOR
Redakcijski tekst

Skupština dioničara Pevexa većinom je glasova u utorak odlučila zadržati cijelu lanjsku dobit u iznosu od 288 milijuna kuna.

Udruga malih dioničara predložila je isplatu dividende od 10.900 kuna po dionici, ali prijedlog je odbijen većinom glasova. Za dividendu je glasalo 34 posto prisutnih dioničara, protiv je bilo 66 posto.

Kao razlog za zadržavanje dobiti, predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo naveo je potrebu financiranja planiranih investicija, dok je predsjednik udruge malih dioničara Hrvoje Marković predložio financiranje investicija u većoj mjeri zaduženjima kod poslovnih banaka.

O jamstvima koje je izdao Pevex u iznosu od 919 milijuna kuna neovisni revizor naveo je kako je u financijskom izvještaju zapravo trebao biti iskazan iznos jamstava od 522 milijuna kuna.

Kreditni aranžmani

“S obzirom da se objašnjenje Uprave razlikuje od navoda iz financijskog izvješća, Udruga će razmotriti mogućnost podizanja tužbe za utvrđenje ništetnosti odluke o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća i odluke o upotrebi dobiti”, priopćili su u srijedu iz udruge malih dioničara.

Uprava je navela da je 98 posto garancija izdano u korist kreditnih institucija za obveze Pevexa po osnovi kreditnih aranžmana te da su sva takva sredstva izdana isključivo za obveze Pevexa i ovisnog društva Dunav logistika.

Dioničar Dicentra zatražio je odgodu Glavne skupštine dok se dioničarima ne prikaže detaljna specifikacija svih izdanih garancija, što je Uprava odbila učiniti. Zahtjevu Dicentre su se pridružili brojni drugi dioničari koji su se protivili svim donesenim odlukama skupštine.

“Smatramo da je Uprava odmah po primitku očitovanja neovisnog revizora trebala izvijestiti Nadzorni odbor, otkazati Glavnu skupštinu i podnijeti Nadzornom odboru ispravljeno financijsko izvješće, čime bi transparentno priznala pogrešku i spriječila dio medijskih špekulacija o 920 milijuna kuna danih jamstava.

Vujnovac i Radić

Uprava je 2017. već učinila sličnu stvar kada je Hrvatska revizorska komora, postupajući po prijavi koju je podnio predsjednik Udruge, utvrdila propuste u radu revizorskog društva, izrekla mjere otklanjanja uzroka propusta i proslijedila predmet stegovnim tijelima Komore”, kažu u Udruzi malih dioničara Pevexa.

Većinu u skupštini drži hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac s 36,6 posto dionica te njegov partner Mario Radić, politički tajnik Domovinskog pokreta, koji osobno i preko svoje tvrtke Filir posjeduje 16,38 posto udjela.

Na suprotnoj je strani bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević koji posjeduje 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra kontrolira 14,40 posto vlasništva.


Tagovi: DIONIčARI DIVIDENDA PEVEX SKUPšTINA

NEDAVNO OBJAVLJENO