JE LI CIJENA IZBORNOG LISTIĆA NAPUHANA

Bura zbog cijene glasačkih listića: ‘Pa to mora koštati upola manje’

Objavljeno, 31. prosinca 2019. Vijesti
# Foto: ČITATELJ / Zoran Milanović u prvom je krugu dobio najviše glasova
AUTOR
Robert Mihaljević

Cijena tiskanja izbornih listića koju su objavile Narodne novine izazvala je dosta reakcija naših čitatelja. Neki su reagirali u komentarima ispod teksta, a neki su nam se javili i porukama.

Ukratko, državno poduzeće objavilo je kako će tiskati 3,84 milijuna komada glasačkih listića za drugi krug predsjedničkih izbora, a cijena po listiću iznosi 24 lipe. Tiskanje će, dakle, stajati oko 900.000 kuna bez pdv-a.

Naši čitatelji koji su upućeni u nabavne cijene papira i tiskanja tvrde kako je to prenapuhano.

“Nemoguće je da toliko košta, provjerite kako su došli do te kalkulacije. Cijena mora biti barem upola niža“, tvrdi jedan čitatelj koji je zaposlen u velikoj hrvatskoj tiskarskoj tvrtki.

Duško Orth iz Osijeka bio je još precizniji i izračunao koliko bi takav listić zapravo trebao stajati s pdv-om i maržom.

PLJAČKA GRAĐANA

“To je pljačka nas poreznih obveznika. Kažu da je glasački listić manji od onog za prvi krug (bio je A4 format), znači da će ovaj biti u formatu A5.

Jedan arak A1 formata (860×640 mm) bezdrvnog papira 80 gr. po m2 košta 23 lipe s PDV-om. Iz jednog takvog arka se dobije 16 glasačkih listića. Listić je tiskan crnom bojom plus numeracija listića. S uračunatom solidnom dobiti i plaćenim PDV-om državi, taj listić ne smije biti skuplji od 12-12,5 lipa.

Dakle, 0,11 kuna puta 3,84 milijuna glasačkih listića jednako 422.400 kuna. Toliko je otišlo našeg novca u ne zna se”, upozorava čitatelj našeg portala.

Ako je to doista točno, onda imamo ozbiljan problem koji bi netko trebao objasniti. Listić, doduše, ima i posebnu zaštitu kako se ne bi mogao falsificirati, ali pitanje je koliko to može povećati njegovu cijenu.


Tagovi: CIJENA GLASAčKI LISTIć IZBORI NARODNE NOVINE

NEDAVNO OBJAVLJENO