GRADONAČELNIK I ŠEF GRADSKOG VIJEĆA

Bura u Koprivnici zbog vijesti da Vlada namjerava prodati Podravku

Objavljeno, 07. svibnja 2021. Vijesti
# Foto: MARKO HORVAT / Mišel Jakšić na konferenciji za novinare
AUTOR
Robert Mihaljević

Vijest da se Vlada u Nacionalnom planu oporavka obvezala najkasnije do lipnja 2026. prodati i Podravku uznemirila je duhove u Koprivnici.

Izvanrednu konferenciju za novinare održali su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal (HSS) koji su pozvali sve političke aktere u županiji da se snažno odupru tom planu.

“Došlo je vrijeme da se Podravka vrati na popis tvrtki od strateškog državnog interesa. HDZ ju je skinuo s te liste i krajnje je vrijeme da se ta nepravda ispravi”, upozorio je Jakšić.

Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća / Foto: Marko Horvat

“Ta ista Vlada lani i ove godine uzela je dobit iz Podravke i sad tvrtku namjerava prodati jer je to obećala Bruxellesu. Za to vrijeme o svemu šute domaći članovi nadzornog odbora, HDZ-o Kruno Vitelj i Lackovićeva Dajana Milodanović.

PLENKOVIĆEV IGROKAZ

Njih sam pozvao da daju ostavke jer očito ne mogu i ne znaju zastupati lokalne interese. Pozivam i župana Darka Korena da ne šuti bez obzira na svoje koalicijske partnere iz HDZ-a, ali i Željka Lackovića koji je bio dio Plenkovićeve većine”, naglasio je gradonačelnik.

Na pitanje što je, a priori, loše u tome da država proda svoj udjel, Jakšić je odgovorio kako Podravka mora biti stožerna tvrtka za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Na primjedbu da su i uspješne domaće tvrtke poput Vindije, Adrisa ili Atlantic grupe također u privatnom vlasništvu, gradonačelnik upozorava kako one ipak nisu usporedive sa značajem Podravke za državu.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i šef Gradskog vijeća Ivan Pal o prodaji Podravke

Objavljuje Danica.hr u Petak, 7. svibnja 2021.

Protivi se i ideji da mirovinski fondovi preuzmu državne udjele jer ionako imaju 52 posto vlasništva.

“Mirovinski fondovi su pali na testu smislenog upravljanja tvrtkom. Oni, primjerice, uopće nisu reagirali ni na Plenkovićev igrokaz s tvornicom u Mostaru koji se pokazao kao mazanje očiju.

Oni, uostalom, na predstavljanju svakog novog predsjednika uprave Podravke obećavaju milijardu kuna prihoda u njegovu mandatu. I tako već 12 godina, a Podravka je i dalje na četiri milijarde.

SLUČAJ AGROKOR

Mirovinski fondovi, uostalom, pokazali su da su samo smokvin list nacionalne politike”, zaključuje Jakšić.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal podsjetio je kako se tijekom Domovinskog rata i pandemije pokazalo koliko su Podravka i Belupo važni za Hrvatsku. Čudi ga da to HDZ i njegovi partneri, koji se predstavljaju kao suverenisti, to ne vide.

Konferencija za novinare u prostorijama SDP-a / Foto: Marko Horvat

“Imamo slučaj Agrokora čije je sjedište danas u Nizozemskoj. Najveći poljoprivredni kompleksi u Hrvatskoj danas su u rukama ruskih banaka i sumnjivih fondova. Želimo li od Podravke napraviti novi Agrokor”, zapitao se Pal.

On smatra kako HDZ sve može riješiti u najviše 30 dana: predložiti i izglasati da se Podravka vrati na popis tvrtki od posebnog interesa RH. U tom slučaju nema prodaje i privatizacije.


Tagovi: IVAN PAL MIšEL JAKšIć PODRAVKA PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO