NEOBIČNA PRESUDA

Brza i žestoka Martina jurila 136 km/h po naselju. Ne mora platiti kaznu

Objavljeno, 03. ožujka 2022. Crna kronika
# Foto: MUP / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

‘Brza i žestoka’ Martina (26) proglašena je krivom i osuđena jer je naseljenim mjestom jurila svojim nabrijanim automobilom.

Policijski uređaj očitao joj je brzinu od 136 kilometara na sat, premda je ograničenje na toj dionici 50 kilometara na sat. Prema presudi, ona je u travnju oko 12.44 sata upravljala osobnim automobilom zagrebačke oznake u mjestu Pavučnjak kolnikom stare karlovačke ceste u smjeru juga.

“Vozila se brzinom od 136 km/h, umanjeno za sigurnosnu razliku 10 posto, što iznosi 122,4 km/h , te je prekoračila dopuštenu brzinu u naseljenom mjestu gdje je ograničenje brzine od 50 km/h za 72,4 km/h”, stoji u nepravomoćnoj presudi donesenoj ovih dana.

Uvjetan zatvor

Martina se nije odazivala na sudske pozive pa je ročište održano bez nje. Svjedočila je policajka Aleksandra iz Samobora koja je naglasila kako “nije utvrdila prekršaj u odnosu na brzinu kretanja vozila okrivljene, već je dobila izlist utvrđenih brzina s uređaja Gatso i iz fotografije iščitana je brzina i registarska oznaka”.

“Osobno, neposrednim opažanjem nisam utvrdila tko je upravljao vozilom”, dometnula je policajka.

O tome kako je uopće ustanovljeno tko je tog dana upravljao automobilom, u presudi se uopće ne navodi. Sutkinja se oslanjala na optužni prijedlog policije te je zaključila kako je to bila upravo Martina. Automobil je pak imao zanimljivu, originalnu slovnu registraciju, bez brojki.

I što se na koncu dogodilo? Djevojka je proglašena krivom i osuđena na sedam dana uvjetnog zatvora. Ne mora platiti kaznu, niti joj je zabranjeno upravljanje motornim vozilima jer za to “nema potrebe”, kako zaključuje sutkinja.

Slučaj u Varaždinu

Prema zakonu, “novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine”.

Sličan slučaj, primjerice, dogodio se u srijedu oko 12.30 sati na županijskoj cesti između Nove Vesi Petrijanečke i Varaždina.

“Policijski službenici mobilnog tima PU varaždinske presretačem su izmjerili brzinu kretanja vozila marke BMW, kojim je brzinom od 140 km/h na dijelu ceste gdje ograničenje iznosi 60 km/h, upravljao 29-godišnjak.

Za počinjeni prekršaj vozaču je izdan prekršajni nalog kojim mu je izrečena novčana kazna od 5000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od mjesec dana. Po pravomoćnosti odluke o prekršaju odredit će mu se i 3 negativna prekršajna boda”, otkrili su u četvrtak iz policije.


Tagovi: BRZINA DJEVOJKA POLICIJA PRESUDA ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO