Brutalno digli cijene pa ostvarili veliku dobit unatoč padu prodaje

Objavljeno, 30. studenoga 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Arhivska fotografija / Pogon Bilokalnika
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata ambalažerska kompanija ostvarila je značajan rast ukupnih prihoda i dobiti unatoč tome što im je količinska prodaja pala.

Bilokalnik-industrija papirne ambalaže (Ipa) iz Koprivnice u šest je mjeseci (od početka svibnja do konca listopada) ostvarila ukupne prihode od 117 milijuna kuna, što je više za 35 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Neto dobit koprivničke kompanije koja je u vlasništvu britanskog ambalažerskog diva DS Smith iznosila je 7,9 milijuna kuna, što je više za čak 93 posto u odnosu na istih šest sezonskih mjeseci prošle godine.

Prihodi od prodaje iznosili su 114,5 milijuna kuna i bili su veći za oko 35,5 posto, Istodobno, ostvarena je količinska prodaja od 30 milijuna četvornih metara ambalaže od valovitoga kartona, što je manje za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To, drugim riječima, znači kako je rast prodaje isključivo ostvaren na dizanju cijena. Kako je prodaja financijski rasla 35,5 posto, a količinski pala 2,4 posto, moglo bi se zaključiti kako je Bilokalnik digao cijene svojih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na lani.

Također, količinska prodaja od 30 milijuna kvadrata ambalaže od valovitog kartona manja je od planirane prodaje za 6,8 posto. Sreća da Bilokalnik ostvaruje manje od 300 milijuna kuna godišnjeg prometa pa se na njega ne odnosi prijedlog novog zakona o ekstraprofitu kojeg je Vlada uputila u proceduru.


Tagovi: BILOKALNIK CIJENE DOBIT POLUGODISTE 2022 PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO