DOBIO ODŠTETU OD 150.000 KUNA

Poznati nogometni sudac nije uspio u kaznenom progonu protiv UEFA-e

Objavljeno, 03. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: Youtube screenshot / Poznati nogometni sudac Bruno Marić
AUTOR
Redakcijski tekst

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je kao neosnovan prijedlog poznatog daruvarskog nogometnog suca Brune Marića za provođenje dokaznih radnji protiv djelatnika UEFA-e Petera Limachera i Robina Bokšića koje je Marić bio kazneno prijavio za zloporabe položaja i ovlasti. Riječ je o bivšem čelniku Uefina odjela za disciplinu i integritet Limacheru i istražitelju za namještanje nogometnih utakmica Bokšiću.

U slučaju koji je godinama punio medijske stupce Marić je upozoravao kako su Limacher i Bokšić sigurno znali da Uefa njega ne dovodi u vezu s namještanjima utakmica, ali da je Bokšić svejedno “kao agent provokator” po Limacherovu nalogu kontaktirao i uvjerio tadašnjeg glavnog urednika Sportskih novosti da posjeduje nepobitne dokaze da je Marić sudjelovao u namještanju utakmice.

No, Županijski sud je odbacio Marićev prijedlog držeći valjanom “ocjenu suca istrage o nepostojanju relevantnog stupnja osnovane sumnje da bi Limacher i Bokšić počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti”. Sud također zaključuje kako u odnosu na Bokšića “eventualno postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela klevete, koje se progoni po privatnoj tužbi, ali ne postoji osnovana sumnja da bi on počinio kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti”.

Marić je u kaznenoj prijavi bio ustvrdio kako je Bokšić od njega tražio da kao aktere u namještanju utakmica prokaže Zorana i Zdravka Mamića te tadašnjeg šefa HNS-a Vlatka Markovića, obećavši mu da će u zamjenu suditi europske nogometne utakmice te da je ranije protiv njega pokrenuo medijsku hajku kako bi ga ‘nagovorio’ na suradnju.

No, Marić je ranije ipak dobio zadovoljštinu na sudu jer je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Bjelovaru dobio spor protiv Uefe zbog narušavanja ugleda optužbama da je sudjelovao u namještanju finala Hrvatskog kupa 2009. godine između Dinama i Hajduka (3:0). Dosuđeno mu je 150 tisuća kuna odštete, premda je nepravomoćno na daruvarskom sudu bio dobio čak 750.000 kuna. Tužbom je, podsjećamo, tražio milijun eura. Marić je zbog visine odštete bio najavio i tužbe Ustavnom sudu te Europskom sudu za ljudska prava, ali epilog tih procesa nije poznat.

U međuvremenu, bivšeg suca Brunu Marića HNS je lani imenovao glavnim povjerenikom i instruktorom za VAR, videotehnologiju kojom se na utakmici pregledavaju sporne situacije. To imenovanje spornim pak drže u Hajduku te su, prema pisanju medija, o tome izvijestili čelnike HNS-a na zajedničkom sastanku prije nekoliko dana.


Tagovi: BRUNO MARIć HNS SUDAC UEFA

NEDAVNO OBJAVLJENO