Brojni vjernici reagirali na naš tekst o zaradi Crkve na blagoslovu kuća

Objavljeno, 26. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

“Sotone, komunjare, masoni, mrzitelji svega hrvatskog, marš iz ove zemlje”, tako su naš tekst o plaćanju za blagoslov obitelji dočekali brojni ljudi koji sebe vole nazivati velikim vjernicima.

Dobili smo desetak ostrašćenih poruka na društvenim mrežama, e-mailom, sms-om. A sve zato jer smo ugrubo izračunali kako bi Crkva na blagoslovu kuća ove godine mogla zaraditi oko 15 milijuna eura.

No, javilo nam se i dosta vjernika – i to iz gotovo svih dijelova Hrvatske – koji otkrivaju kako mnoge župe imaju svoje tarife za blagoslov obitelji, bez obzira što se govori da je to dragovoljan dar. Drugi pak svjedoče kako svećenici kod njih odbijaju uzeti novac kad dođu u kuću na božićni blagoslov.

“Kod nas je svećenik na misi rekao da se blagoslov obitelji plaća 10 eura po članu kućanstva”, javlja nam se tako jedan vjernik s područja Đurđenovca (ime i župa poznati redakciji).

Da svećenici zapisuju koliko tko daje prilikom blagoslova, tvrde vjernici s područja Splita, Garešnice, Velike Gorice, Pitomače…

“Nije kao obavezno, ali onda se mora dug platiti kad obitelj treba neki sakrament, recimo kod sahrane”, tvrdi vjernik iz garešničkog kraja.

Dvije obitelji sa šireg područja Zagreba pak javljaju nam kako su lani u sandučić dobile crkveni letak u kojem se navodi da se blagoslov obitelji plaća 300 kuna. Mole za anonimnost jer se boje reakcija iz župe.

Potkraj prošle godine sve su biskupije župama poslale novi prijedlog cjenika usluga koji je usklađen s uvođenjem eura. No, u crkvenim krugovima podsjećaju kako plaćanje nije obvezno, posebno za obitelji skromnijih primanja.

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, primjerice, preporučuje se da se za svetu misu plaća 7 eura, dar za obred vjenčanja je 60 eura, ispraćaj pokojnika 50 eura, a godišnje lukno je 20 eura po obitelji. Lukno je, inače, obvezni godišnji doprinos župljana za uzdržavanje svećenika.

Ako se lukno ne plaća redovno krajem godine, to treba učiniti u prigodama kada se traže sakramenti ili blagoslovi, kod krštenja, sprovoda, prve pričesti, krizme i drugog. U Crkvi također ističu kako dar za blagoslov kuće nije lukno.


Tagovi: BLAGOSLOV BLAGOSLOV KUćA BOžIć CRKVA VJERNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO