POTRAŽNJA ZA RADNOM SNAGOM

Broj zaposlenih i dalje raste, najviše na području Varaždina i Koprivnice

Objavljeno, 10. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Pogon koprivničke Podravke u Varaždinu
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatska je potkraj srpnja imala više od 1,6 milijuna radnika, pokazuju novi podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

To je najviše u zadnjih desetak godina, otkako su dostupni podaci o broju osoba koje uplaćuju mirovinsko osiguranje po različitim osnovama.

Broj osiguranika veći je za 0,4 posto u odnosu na lipanj i za 2,4 posto u odnosu na lanjski srpanj. Ta brojka kontinurano raste još od proljeća 2015. godine, a rezultat je pojačane gospodarske atkivnosti i iznimne potražnje za radnicima različitih profila.

Prema podacima HZMO-a, potkraj lipnja ove godine na području Koprivničko-križevačke županije bilo je oko 34.300 prijavljenih radnika (osiguranika mirovinskog), što je 700 više nego početkom siječnja.

Najveći rast broja zaposlenih na sjeveru je ostvaren u toj i Varaždinskoj županiji u kojoj je broj zaposlenih od siječnja do kraja lipnja povećan za tisuću. Na području Bjelovara i Virovitice ima po 600 radnika više, a u Zagorju i Međimurju po 400.

U odnosu na siječanj, rasle su i prosječne mirovine, i to za 30-ak kuna. Najniže mirovine na sjeveru imaju Međimurje (2140 kuna) i Virovitica (2160), a najviše Varaždin (2370) i Zagorje (2290 kuna).

Na području Koprivničko-križevačke županije prosječna mirovina potkraj lipnja iznosila je oko 2200 kuna i bila je za 30 kuna veća nego u siječnju ove godine.


Tagovi: BROJ RADNIKA HZMO MIROVINE

NEDAVNO OBJAVLJENO