NAJVIŠE U RIJECI, ISTRI I KOPRIVNICI

Broj pobačaja raste unatoč molitvama i prizivu savjesti ginekologa

Objavljeno, 19. lipnja 2020. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Ginekološka ambulanta
AUTOR
Robert Mihaljević

Broj pobačaja u hrvatskim bolnicama tijekom prošle godine povećao se za blizu devet posto u odnosu na prethodnu godinu.

Unatoč brojnim javnim akcijama konzervativnih i katoličkih udruga – od Hoda za život do molitvi ispred bolnica – raste i broj legalno induciranih, takozvanih medicinskih pobačaja na zahtjev trudnica.

Prema podacima hrvatskih bolnica i poliklinika u kojima se legalno obavljaju abortusi, tijekom prošle godine ukupno je obavljeno oko 7700 prekida trudnoće, odnosno 600-tinjak više nego preklani.

Pritom je legalno induciranih pobačaja na zahtjev trudnica bilo oko 2700, odnosno šest posto više nego prethodne godine. Najveći rast takvih pobačaja zabilježen je na području Šibenika (100%), Dubrovnika (95), Like (37), Istre (33), Splita (23), te Rijeke i Koprivnice (po 20%).

Pritom u apsolutnoj brojci medicinskih abortusa među onima koji su imali najveći rast prednjače Rijeka s 341 pobačajem lani, Istra s 296 i Koprivnica s 96 pobačaja. U Splitu, primjerice, lani je obavljeno 65 pobačaja na zahtjev trudnice.

Muškarci na straži i molitvi ispred bolnice u Koprivnici protiv pobačaja
Muškarci na straži i molitvi ispred Opće bolnice u Koprivnici / Foto: ARHIV

Raste i cijena

Na području Koprivničko-križevačke županije obavljeno je ukupno 235 pobačaja, od čega je najviše zbog abnormalnih produkata začeća (101) i legalno induciranih (96).

Na varaždinskom području prošle je godine obavljeno 377 abortusa, što je deset posto više nego godinu ranije. U Međimurskoj županiji pak zabilježeno je 278 pobačaja, odnosno četiri posto manje.

Prema nekim istraživanjima, priziv savjesti ovog časa ulažu gotovo dvije trećine svih specijaliziranih zdravstvenih djelatnika ginekologa koji obavljaju takve zahvate u Hrvatskoj.

Zadnjih godina povećala se i cijena legalno induciranog pobačaja na zahtjev trudnica. Ona se danas kreće od oko 1900 kuna u Bjelovaru i Osijeku, pa do 3000 kuna u Rijeci i Dubrovniku.

Prosječna cijena pobača u Hrvatskoj tijekom 2018. godine iznosila je 2240 kuna, što znali da je u pet godina porasla za otprilike 20 posto.


Tagovi: ABORTUSI BROJ POBAčAJA LEGALNO INDUCIRANI POBAčAJI

NEDAVNO OBJAVLJENO