ANALIZA HNB-A

Broj lažnih kuna u porastu, najviše se krivotvore dvije domaće i strane novčanice

Objavljeno, 30. rujna 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Od siječnja do lipnja ove godine u Hrvatskoj je registrirano ukupno 555 krivotvorenih novčanica svih valuta, a kune s 278 komada lažnih novčanica čine udjel od 50 posto.

Podaci Hrvatske narodne banke (HNB) otkrivaju kako je lažnih kuna oko šest posto više nego u prvom polugodištu prošle godine.

Istodobno je otkriveno ukupno 224 komada krivotvorenih novčanica eura, što je pad od 80-ak posto u odnosu na lani kad je bilo 1203 komada lažnih eura.

“Najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpada 124 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili oko 45 posto posto.

Slijede novčanice od 1000 i 500 kuna koje zajedno čine udio od 38 posto u ukupnoj količini krivotvorina domaće valute”, navode u HNB-u.

Zanimljivo je pak kako se od stranih valuta najviše krivotvori novčanica od 50 eura.

“Iz optjecaja su u najvećem broju izdvojene krivotvorine od 50 eura, ukupno 112 komada, s udjelom od 50 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica eura”, otkrivaju u HNB-u

Središnja banka navodi kako je u prvom polugodištu prosječno u optjecaju bilo oko 254 milijuna komada svih novčanica kune.


Tagovi: EURI HNB KUNE LAžNI NOVAC

NEDAVNO OBJAVLJENO