Branko (70) triput zaredom osuđen zbog natpisa ‘Sudstvo podržava kriminal’

Objavljeno, 03. listopada 2022. Crna kronika
# Foto: RADIO ĐAKOVO / Branko Markić Lepršan (70)
AUTOR
Redakcijski tekst

Branko Markić zvan Lepršan (70) proglašen je krivim i treći put zaredom te osuđen jer je “vrijeđao i omalovažavao državne organe”.

Prema nepravomoćnoj presudi koja je donesena ovih dana, on je još u studenom 2019. oko 12.20 sati na parkiralištu trgovačkog centra u Pakracu vrijeđao i omalovažavao državno tijelo, odnosno sud.

“U tovarnom prostoru teretnog automobila mercedes benz njemačkih oznaka montirao je metalni nosač na koji je postavio ploču na kojoj je sa jedne strane na hrvatskom, a sa druge na njemačkom ispisao “Sudstvo podržava kriminal. HR povratnici moraju platiti pravdu ili je život ugrožen”.

Bio na Pantovčaku

Uz to, postavljen je i drveni kovčeg nalik na lijes sa crnim drvenim križem na vrhu kovčega, čime je, dakle,  vrijeđao i omalovažavao državne organe”, zaključila je prekršajna sutkinja u Pakracu.

Dvaput je već bio nepravomoćno osuđivan, ali Visoki prekršajni sud nakon njegove žalbe oba je puta ukidao presudu i vraćao sutkinji na novo odlučivanje. Pakračka sutkinja odlučila ga je osuditi i treći put zaredom.

Gospodin Branko je, inače, dosad nekažnjavan. Ima mirovinu od 1000 eura, rekao je na ročištu. Naglašava kako je s tim kamionom i metalnom pločom prošao kroz četiri države i nitko mu ništa nije rekao, nikome nije smetalo, nije nikoga vrijeđao.

Prekršajna sutkinja zaključila je kako je umirovljenik svojim postupanjima ipak počinio prekršaj protiv javnog reda i mira

“Dan prije toga u Pakracu, bio sam u Zagrebu na Pantovčaku, u uredu predsjednice države, bio sam na Ustavnom i Vrhovnom sudu i kod glavnog državnog odvjetništva u Zagrebu. Primili su me i saslušali, nitko me nije zbog toga prijavio”, branio se Markić.

Time je, kaže, želio skrenuti pozornost na činjenicu da se unatrag 20-tak godina njegovi predmeti ne rješavaju ili se odugovlači s rješavanjem predmeta, dok mu se istodobno oduzimala imovina od strane pojedinih osoba, te mu se nanosila i druga znatna materijalna šteta.

Kazna 190 maraka

Markić tvrdi kako je sve počelo potkraj 90-ih kad mu je otuđen kombajn, što je učinio član obitelji. Navodi kako je pravomoćno dobio brojne presude, ali poljoprivredni strojevi mu nikad nisu vraćeni. Zbog toga je ogorčen na sud, pa je tim natpisom izrazio svoje nezadovoljstvo i želio potaknuti rješenje problema.

No, pakračka prekršajna sutkinja zaključila je ovih dana kako je umirovljenik svojim postupanjima ipak počinio prekršaj protiv javnog reda i mira.

“Vidi se namjera da omalovažava, odnosno vrijeđa državno tijelo (sud), jer postavljanjem metalne ploče s tim natpisom i drvenog kovčega nalik na lijes i putujući tako očito je okrivljenik vrijeđao i omalovažavao sud i time počinio prekršaj koji mu se stavlja na teret”, zaključila je sutkinja.

Branko Markić kažnjen je sa 190 njemačkih maraka, odnosno 731,25 kuna, te mora platiti 400 kuna sudskih troškova. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti.

Fotografija: RADIO ĐAKOVO


Tagovi: BRANKO MARKIć PAKRAC SUDSTVO PODRžAVA KRIMINAL VRIJEđAO DRžAVNE ORGANE

NEDAVNO OBJAVLJENO