UPALI U VLASTITU KLOPKU

Braća Zdravko i Zoran Mamić bi sad mogli biti izručeni Hrvatskoj!

Objavljeno, 09. lipnja 2021. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Zdravko Mamić u Sarajevu
AUTOR
Robert Mihaljević

Jesu li Zdravko i Zoran Mamić upali u vlastitu klopku nakon što su suce Županijskog suda u Osijeku teretili za primanje mita?

U srijedu su u Osijeku u sklopu korupcijske istrage uhićeni suci Zvonko VekićDarko Krušlin i Ante Kvesić te osječki poduzetnik Drago Tadić. Suci se sumnjiče za primanje mita, braća Mamić za davanje mita, a Tadić je u svemu bio posrednik. Ukupno je, dakle, istragom obuhvaćeno šest osoba.

Uhićenici bi danas ili sutra trebali biti privedeni sucu istrage koji će odlučivati o istražnom zatvoru. Ako sudac odredi istražni zatvor za svih šestero obuhvaćenih uskočkom istragom, Hrvatska bi trebala u BiH poslati zahtjev za izručenjem braće Mamić.

Ovaj put s dobrim pravnim uporištima da se izručenje i odobri! Hrvatska i BiH, naime, sklopili su ugovor o izručenju koji je stupio na snagu u veljači 2014. godine i u njemu su precizirani slučajevi kad će se izručenje dopustiti.

Prvi uvjet za izručenje je ako je za kazneno djelo prema pravu obje države propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od jedne godine ili teža kazna. Drugi uvjet je da su kaznena djela kažnjiva prema zakonima obje države i ako trajanje zatvora ili mjere iznosi najmanje četiri mjeseca.

Sud BiH preklani je odbio izručiti Zdravka Mamića nakon pravomoćne presude od 6,5 godine zatvora jer kazneno djelo za koje je osuđen ne postoji u pravu BiH, a kaznena djela su počinjena prije stupanja na snagu ugovora o izručenju u veljači 2014. godine.

U novom slučaju u kojem se braću Mamić tereti za davanje mita sucima oba uvjeta su ispunjena. Kazneno djelo mita postoji u zakonima obje države, a kaznena djela za koje se terete počinjena su nakon stupanja zakona na snagu. Dakle, nakon veljače 2014. godine.

Zato će biti svakako zanimljivo pratiti hoće li hrvatsko pravosuđe kolegama iz BiH uputiti zahtjev za izručenjem braće Mamić i što će BiH pravosuđe nakon toga odlučiti.


Tagovi: IZRUčENJE MAMIć MITO

NEDAVNO OBJAVLJENO