NEOBIČAN SUDSKI SPOR

Braća na sudu nakon smrti majke: ‘Gdje je nestalo 100.000 eura ušteđevine’?

Objavljeno, 14. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Trojica braće nakon smrti majke završili su na sudu jer se nisu mogli dogovoriti o podjeli imovine, a posebno ušteđevini koju je pokojna majka navodno imala na računu u banci.

Stjepan iz Varaždina podnio je tužbu protiv braće Antuna i Josipa tvrdeći kako je majka u banci imala najmanje 35.000 oročenih eura te traži da i taj novac bude predmet ostavinske rasprave.

“Još nakon očeve smrti 2007. godine razgovarao sam s mamom što poduzeti sada kad je ostala sama i zahtijevao sam da se nas trojica braće nađemo i dogovorimo na koji način će se potrošiti novac koji je od tatine devizne mirovine 40 godina kapao, a nije se trošio. Ugrubo, to je bilo preko 100.000 eura“, naveo je Stjepan na ročištu.

Tvrdio je i kako je ušteđevinu imala i njegova pokojna majka od svoje inozemne mirovine, i to 35.000 eura, jer joj je za život bila dovoljna hrvatska mirovina.

“Tada smo se nas braća dogovorili da majčinu ušteđevinu nećemo dirati sve dok je ona živa”, naglasio je Stjepan.

Da na štednoj knjižici nema ničega Stjepan je, kaže, doznao na prvom ročištu kod javnog bilježnika iza majčine smrti. Tada je i odlučio podići tužbu.

Braća pak opovrgavaju navode o velikoj deviznoj ušteđevini tvrdeći kako hrvatska penzija od 1100 kuna majci nipošto nije bila dovoljna za život. Pogotovo jer je bila teško bolesna te je trošila najmanje tisuću kuna mjesečno samo na lijekove i medicinska pomagala.

Općinski sud nije ulazio u to koliko je pokojna majka imala novca prije smrti. Ustanovljeno je tek kako je nakon smrti na deviznom računu u banci zatečeno 302 eura, pa je presuđeno da samo to može biti dio ostavinske rasprave.

“U preostalom dijelu, kojim Stjepan traži utvrđenje da ostavinu pokojnice čine i oročena devizna novčana sredstva do iznosa od minimalno 35.000 eura, kao i naknadno prikupljena devizna sredstva od inozemne mirovine do 2017. godine, tužbeni zahtjev je neosnovan”, obrazložio je sudac varaždinskog suda.


Tagovi: MAJKA PRESUDA UšTEđEVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO