ISTRAŽUJEMO KAKO SE OVO MOGLO DOGODITI

Bolnički infektolozi zaraženoj štićenici doma nisu htjeli uzeti bris

Objavljeno, 10. travnja 2020. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnicu
AUTOR
Redakcijski tekst

Štićenica Doma za starije osobe u Koprivnici, 82-godišnja teža kronična bolesnica, imala je zdravstvenih problema desetak dana prije hospitalizacije.

Otkrili smo to u petak istražujući kako se nesretna žena mogla zaraziti boraveći cijelo vrijeme u jednokrevetnoj sobi Doma u kojoj joj nitko osim osoblja gotovo da i nije dolazio.

Kako smo doznali iz dobro upućenih izvora, štićenica je imala blaže smetnje manifestirane graničnom temperaturom i povremenim suhim kašljem, ali nitko na to nije obraćao previše pažnje.

NASTALA JE DRAMA

Dom je bio u posebnom režimu pa se smatralo kako nikako nije mogla biti riječ o koronavirusu. No, onda je u prošli petak s visokom temperaturom završila na pregledu kod domske liječnice koja ni nakon toga nije ništa posumnjala.

I tad nastaje prava drama s neshvatljivim odlukama u bolničkom sustavu. Prvo je u ponedjeljak završila na HBO-u gdje su je pregledali liječnik i sestra te je s antibioticima poslali natrag u dom.

Kako joj se stanje pogoršalo, u utorak je prevezena na pulmologiju Opće bolnice u Koprivnici, gdje su je pregledali. No, bris joj nisu htjeli uzeti.

“Bolnička infektologinja ženi nije htjela uzeti bris jer je rekla kako za tim nema potrebe s obzirom da u domu nema koronavirusa. Nije htjela ni prvi, a ni drugi dan”, ogorčen je naš izvor iz koprivničke bolnice.

Drugi dan, u srijedu, to je na svoju ruku učinio njegov kolega liječnik. Stavio je masku, naočale i rukavice, otišao do pacijentice i napravio ono što su trebali učiniti infektolozi.

STIGLI NALAZI BRISA

“Gledajte, nesretna pacijentica cijelo je vrijeme ležala na petom katu bolnice, na otvorenom odjelu gdje su, primjerice, vaskularna, plastična i digestivna kurirgija. Čak 12 ljudi s tog odjela odmah je završilo u samoizolaciji”, ogorčen je naš sugovornik.

Kad su u četvrtak oko 8 ujutro stigli nalazi brisa, bilo je već kasno. Postalo je jasno kako je koronavirus još jednom probio crtu obrane i ušao u koprivničku bolnicu.

Ranije je potvrđeno kako su zaražene spremačica i glavna sestra centralnog operacijskog bloka, zbog kojih su u izolaciji završile 32 osobe iz te zdravstvene ustanove.

Malo je reći kako situacija počinje prilično zabrinjavati.


Tagovi: BOLNICA BRIS DOM INFEKTOLOZI STICENICA VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO