REPOVI NEZAPAMĆENOG SKANDALA

Bolnička čistačica koja je pomagala u operaciji tužila kirurgovu punicu

Objavljeno, 08. siječnja 2020. Naše priče
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

I dalje se vuku pravosudni repovi nakon nezapamćenog skandala u bjelovarskoj Općoj bolnici zbog čistačice koja je pomagala pridržavati pacijenta u operacijskoj dvorani.

Bolničku čistačicu Lidiju Mraz pozvali su u operacijsku dvoranu na ortopediji u kojoj se dr. Damir Mikulandra sa svojim timom pacijentu spremao napraviti artroskopiju koljena.

Spremačica je na zahtjev doktora obukla posebnu bolničku odjeću i prisustvovala operaciji. Čak je pridržavala nogu pacijenta kako bi medicinska sestra instrumentarka sve mogla pripremiti za operativni zahvat.

SKALPELOM ZAREZAO NOGU

Poslije su joj rekli da stane pokraj ormara i čeka. Kad je čistačica vidjela da je doktor kirurškim skalpelom zarezao nogu pacijenta, naglo joj je pozlilo pa je sjela na stepenice. Potom su je odmah izveli iz dvorane.

Nakon što je obavljen inspekcijski nadzor u bolnici, Vlada je u rujnu 2014. godine smijenila tadašnjeg sanacijskog upravitelja bjelovarske Opće bolnice dr. Stjepana Grabovca.

O slučaju čistačice koja je sudjelovala u operaciji izvještavali su svi nacionalni i brojni inozemni mediji, a malo je poznato kako je skandal dobio i nekoliko sudskih epiloga.

Jedan od njih su i prijetnje smrću koje je spremačici Lidiji Mraz zbog njezinih medijskih istupa uputila punica doktora Mikulandre Anka Starčević. Ona je zbog toga osuđena na pet mjeseci zatvora uvjetno.

Bolnička čistačica Lidija Mraz / Foto: Damir Špehar – Pixsell
‘KURVO PIJANA’

Prema pravomoćnoj presudi, punica je proglašena krivom jer je sa skrivenog broja nazvala čistačicu te joj rekla: “P… ti materina, radi, radi pa ćeš zaraditi”. Kad ju je Lidija upitala tko je, nastavila je: “Nikada nećeš znati, ako te ja negdje uhvatim, rastrgat ću te i ubiti, kurvo pijana“.

Nakon što je doktorova punica u pravomoćnom postupku proglašena krivom za kazneno djelo prijetnje, bolnička čistačica podnijela je protiv nje i privatnu tužbu za naknadu štete. Tražila je čak 100.000 kuna odštete zbog povrede prava osobnosti.

Anka Starčević na sudu se branila kako je reagirala u afektu jer je čistačica putem medija iznosila neistinite informacije tvrdeći kako je morala sudjelovati u operativnim zahvatima na odjelu ortopedije bjelovarske bolnice.

Pritom je, kaže, njezina zeta, doktora Damira Mikulandru, optuživala da ju je prisilio da asistira te je navodila da će zbog toga on i ravnatelj bolnice dr. Stjepan Grabovac dobiti otkaz. Revoltirana time, ističe Anka, doista je nazvala Lidiju, ali nije joj prijetila smrću niti je vrijeđala.

UVJETNI ZATVOR

No, sud je zaključio kako je pravomoćno dokazano da je Anka prijetila Lidiji, zbog čega je i osuđena na uvjetni zatvor. Ipak, odbijena je Lidijina tužba teška 100.000 kuna za naknadu štete.

Sud u presudi koja je donesena u srijedu u Bjelovaru navodi kako ničim nije dokazano da bi te riječi naštetile i izazvale povredu prava osobnosti, to više jer se Ana par dana kasnije ispričala Lidiji.

Osim toga, tužbu za naknadu štete podnijela je 30 mjeseci od spornog događaja, a ne odmah nakon što su prijetnje uslijedile. Lidija Mraz može se žaliti na današnju presudu bjelovarskog suda.


Tagovi: BJELOVAR BOLNICA čISTAčICA OPERACIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO