Bolnica dobila novi mamograf, posvetio ga velečasni

Objavljeno, 31. siječnja 2023. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA / Posvećenje novog uređaja za mamografiju
AUTOR
Redakcijski tekst

Novi uređaj za mamografiju predstavljen je u utorak u Općoj bolnici u Koprivnici. Vrijedan je oko 186.000 eura.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić tumači kako je riječ o uređaju za mamografiju s tomosintezom koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, a u potpunosti je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.

Rekao je kako je stari mamograf punih 11 godina ispunjavao svoju zadaću, a godišnje se obavljalo oko 3000 pretraga od čega se dio odnosio na provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke te dio na redovnu dijagnostiku.

„Trenutno je lista čekanja za mamografiju sedam dana, no nakon početka rada novog uređaja u potpunosti bi se trebala dokinuti”, otkrio je ravnatelj.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić otkrio je kako se Nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke godišnje pregleda oko 150.000 žena, dok je dosad detektirano blizu 7000 oboljenja.

Smrtnost manja

„Preventivni programi koje provodimo spašavaju živote i zahvaljujući njima, kao i napretku u liječenju i kvalitetnoj opremi, smrtnost od karcinoma dojke u Hrvatskoj pala je za 20 posto. Prva smo zemlja u EU i koja je pokrenula program ranog otkrivanje raka pluća”, prisnažio je Bašić.

Novi dijagnostički uređaj u koprivničkoj Općoj bolnici danas je blagoslovio velečasni Davor Šumandl, inače dušebrižnik bolnice i župnik koprivničke Župe blaženog Alojzija Stepinca.


Tagovi: BOLNICA MAMOGRAF POSVETIO žUPNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO