DRASTIČAN SKOK CIJENA

Bolnica će obnovu praonice rublja platiti 9,4 milijuna kn. Je li baš potrebno?

Objavljeno, 06. rujna 2019. Vijesti
# Foto: ŽUPANIJA (radovi na novoj bolničkoj zgradi u Koprivnici)
AUTOR
Robert Mihaljević

Opća bolnica u Koprivnici ima problema s energetskom obnovom dvije zgrade jer je najniža ponuda građevinskih tvrtki za čak 43 posto viša od predviđenog iznosa investicije.

Još u listopadu prošle godine sklopljen je ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih fondova. Natječaji su raspisani u rujnu ove godine, a nakon otvaranja ponuda uslijedio je šok.

Za energetsku obnovu paviljona koprivničke bolnice, prema izvedbenim projektima i troškovnicima, predviđalo se deset milijuna kuna, od čega su europski fondovi osigurali 4,5 milijuna. No, najniža ponuda na natječaju bila je 14 milijuna kuna.

Slično se dogodilo i s energetskom obnovom praonice rublja. Troškovnici su predviđali da sve vrijedi najviše 6,4 milijuna kuna, a iz europskih fondova ugovoreno je 1,3 milijuna. No, najniža natječajna cijena bila je čak 9,4 milijuna kuna.

Premalo radnika i tvrtki

U koprivničkoj su bolnici, tako, kalkulirali s ukupno 16,4 milijuna, a na koncu će morati platiti 23,4 milijuna kuna. Odnosno, oko 43 posto više od prvotno planiranog. Projektom će se u bolničkim zgradama temeljito obnoviti stolarija, grijanje, instalacije, izolacija i pročelja.

Čini se kako su u samo dvije godine cijene u građevinarstvu drastično povećane. Razlog je dvojak: ima previše investicija koje se financiraju europskim novce, a premalo radnika i tvrtki koje sve to mogu obaviti.

Kako bolnici ovog časa nedostaje čak 18 milijuna kuna (ostatak je već osiguran iz EU fondova), zadužit će se kod Podravske banke koja im je ponudila kamatu nižu od dva posto.


Tagovi: BOLNICA OBNOVA PRAONICA RUBLJA

NEDAVNO OBJAVLJENO