Blagajnik u dućanu kaže da mu ne daju da sjedi: Osam sati moram stajati!

Objavljeno, 28. svibnja 2023. Vijesti
# Foto: PLODINE / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Ovog trena se putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje traži više od 3000 prodavača, uglavnom blagajnica i blagajnika u trgovačkim lancima diljem Hrvatske.

Riječ je mahom o sezonskom zapošljavanju na određeno. Kako kažu, “zbog povećanog opsega posla”. Plaća je u velikoj većini minimalac, odnosno 560 eura neto mjesečno. Na tim poslovima radi i mnogo studenata.

Upravo se jedan student ovih dana u supermarketu Plodina u gradu u primorju požalio da mu na balgajni ne dopuštaju da sjedi. Prilično je visok i to mu predstavlja velik problem.

“Jeste li znali da Plodine svojim zaposlenicima ne dopuštaju sjedenje na kasi? Danas student dva metra visok, sav se pogrbio jer mu je pult u razini polovice bedara i ne smije osam sati sjesti, nasloniti se! A žale se da nema tko raditi”, prenio je kupac njegovu jadikovku na društvenim mrežama.

Doista, u Plodinama koje smo i sami obilazili – na kopnu i moru – ne sjećamo se da su na blagajni ikad sjedili. No, javili su se i kupci koji kažu kako u njihovim Plodinama blagajnice ipak sjede, pa je moguće da to ovisi o lokaciji, odnosno odluci šefa pojedinog dućana.

Brži i efikasniji

Trgovački lanac Plodine ovih dana u potrazi je za čak 110 blagajnica i blagajnika diljem Hrvatske. Najviše ih se traži u Varaždinskim Toplicama, čak 30, i to na neodređeno jer tamo uskoro otvaraju novi supermarket.

Kakvo je stanje sa sjedenjem na blagajnama u drugim trgovačkim lancima? Osobna iskustva kupaca koje smo danas kontaktirali svjedoče kako je posve sigurno da u Sparu, Lidlu i KTC-u blagajnici i blagajnice u pravilu sjede. U Plodinama i Konzumu u posljednje vrijeme uglavnom stoje.

U Kauflandu spoznaje su podijeljene: dok dio kupaca koje smo pitali kažu da blagajnici radno vrijeme uglavnom provode u sjedećem položaju, dio je uvjeren kako su zadnjih tjedana primijetili da to rade stojećki.

U čemu je zapravo štos? Prema nekim tumačenjima, voditelji nekih dućana tjeraju blagajnike da sjede jer su tako efikasniji i brži u skeniraju proizvoda, ali i zbog komunikacije s potrošačima jer je nezgodno da ih kupci gledaju iz “ptičje perspektive”.


Tagovi: BLAGAJNICA BLAGAJNIK DUćAN PLODINE SJEDI STAJANJE STOJI

NEDAVNO OBJAVLJENO