OSUĐEN ZBOG KRIVOTVORENOG PAPIRA

Bivšoj supruzi slao lažne čekove davno ugašene američke banke

Objavljeno, 12. veljače 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Stjepan Posavec (57) osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora zbog krivotvorenog čeka američke banke na iznos od 2000 dolara koji mu je policija pronašla pretresom kuće u Zagorju.

Dio je to opsežne istrage i kaznenih postupaka protiv više osoba u Zagorju zbog računalnog krivotvorenja i računalne prijevare, a dva su postupka pravomoćno okončana osuđujućim presudama pred Općinskim sudom u Krapini i Zlataru.

U jednom kraku pao je i Stjepan za kojeg svjedoci tvrde da je imao više desetaka takvih lažnih čekova. No, policija je uspjela pronaći samo jedan, i to iznad kamina u spavaćoj sobi, skriven između naslaganih prekrivača.

VJEŠTAK SIGURAN

On je pak na suđenju tvrdio kako je ček dobio 2003. ili 2004. godine u zamjenu za mobilni telefon Nokiu od jednog čovjeka imena Mato, koji je imao kasino u Njemačkoj, a mobitel je vrijedio 800-900 eura. Osim toga, ček je, kaže, pronađen u stanu njegove bivše supruge.

Da stvar bude apsurdnija, kao izdavatelj čeka navedena je američka banka Security Pacific National Bank, Los Angeles, California. Sudski vještak potvrdio je kako je ta banka ugašena još 80-ih godina prošlog stoljeća.

Vještak Zvonimir Ćorić decidirano zaključuje da je riječ o krivotvorini. Nema saznanja na kakvom papiru su otiskivani čekovi te banke, ali kaže kako su 80-ih godina prošlog stoljeća čekovi uvijek tiskani na zaštićenom papiru i tehnikama tiska s elementima zaštite.

Stjepanova bivša supruga Jasminka kaže kako je od njega primila jedan ili dva takva čeka na iznos od 2500 dolara ili funti. To joj je slao u Njemačku kao dio duga za uzdržavanje djeteta i duga koji ima prema njoj.

IMA STOTINU KOMADA

“Jedan ček sam primila u poštanskoj razglednici 2012. godine. Kad sam ga htjela unovčiti u banci u Njemačkoj, službenici su mi se smijali i rekli da je to malo bolja kopija”, svjedočila je Jasmina.

Susjed Željko, s druge strane, tvrdi kako je kod Stjepana vidio cijeli snop tih čekova, a Jasminka je dometnula da joj se Stjepan hvalio kako ima stotinu komada.

Stjepan je na koncu osuđen samo uvjetno premda je prije toga već pravomoćno osuđivan. Državno odvjetništvo uložilo je žalbu na presudu tražeći da ga se osudi na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.


Tagovi: BANKA LAžNI čEKOVI PRESUDA ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO