Bivši predsjednik uprave sa skupinom dioničara tužio Pevex

Objavljeno, 03. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: Youtube screenshot / Jurica Lovrinčević, bivši predsjednik Uprave Pevexa
AUTOR
Robert Mihaljević

Bivši predsjednik uprave Pevexa i krupni dioničar Jurica Lovrinčević sa skupinom dioničara podnio je tužbu kojom od Trgovačkog suda traže da upravi Pevexa naloži da im dostavi specifikaciju svih izdanih jamstava i garancija koje iznose čak 919 milijuna kuna.

Jamstva i garancije su potkraj prošle godine bila veća za čak 70 posto, odnosno za oko 380 milijuna kuna. Lovrinčević i dio diončara sumnjaju kako je Pevex jamstva izdao u korist trećih osoba, a ne za vlastito poslovanje.

“Uputili smo tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu sa zahtjevom za donošenje rješenja da imamo pravo biti obaviješteni oko izdanih garancija. Očekujemo da će predmet biti riješen u roku od 60 dana. Zahvaljujem svim dioničarima koji nas podržavaju u borbi za veću transparentnost”, poručio je Lovrinčević.

Lovrinčeviću i skupini dioničara koji ga podupiru uprava Pevexa, kažu, odbija dati popis danih garancija i jamstava uz tumačenje kako bi to moglo naštetiti društvu. Dioničari su isto tražili i na nedavnoj skupštini, ali su odbijeni.

Primljena ili dana jamstva?

Revizori iz BDO-a pak na skupštini dioničara Pevexa dali su objašnjenje kako su 380 milijuna kuna novih jamstava u 2021. godini primljena, a ne dana jamstva.

“BDO je odbio odgovoriti na pitanje da li to znači da godišnji financijski izvještaji nisu ispravni? Nadzorni odbor Pevexa se nije očitovao o tom tumačenju BDO-a.

Ako nisu dana jamstva, već primljena, za koji pravni posao maloprodaja dobija 380 milijuna kuna jamstava? Da li su to kontragarancije za kupovinu potraživanja ili nešto treće”, pita se Lovrinčević.

Inače, hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac najveći je dioničar Pevexa s 36,62 posto udjela. Druga je Lovrinčevićeva tvrtka Dicentra s 14,40 posto, a treći sam Lovrinčević koji posjeduje 8,82 posto dionica.

Vujnovčev partner i politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić ima 8,73 posto, a njegova tvrtka Filir 7,65 posto dionica. Franjo Kralj pak posjeduje 5,26 posto vlasničkog udjela u Pevexu.


Tagovi: JAMSTVA JURICA LOVRINčEVIć PAVAO VUJNOVAC PEVEX TUžBA

NEDAVNO OBJAVLJENO