Bivša ministrica: Uskok je Turudića sumnjičio i za primanje mita!

Objavljeno, 05. veljače 2024. Vijesti
# Foto: N1 screenshot / Ivan Turudić
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatsku trese golema afera koju su otkrili novinari Jutarnjeg objavom stotina sms poruka koje su proteklih godina razmjenjivali sudac Ivan Turudić i bivša državna tajnica Josipa Rimac.

Sa svakom novom objavom Plenkovićev kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turuduć tone sve dublje. Nove poruke otkrivaju kako se Rimac hvalila da je s Turudićem 2017. razgovarala i o predmetu bivše predstojnice ureda za područja od posebne državne skrbi.

Predstojnici Anne Mariji Radić tada se sudilo za nezakonitu dodjelu tri stana obitelji Rimac, premda na njih nisu imali pravo. Na koncu je predstojnica i osuđena. Istraga u tom slučaju 2014. bila je pokrenuta i protiv Josipe Rimac. Godinu kasnije, Rimac i Turudić zatečeni su na kavi u Zagrebu.

Slučaj Petrač

Turudićevu kandidaturu i cijelu aferu komentirala je na HRT-u i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt koja navodi kako ga nije htjela imenovati za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, pa ju je Sanader smijenio.

“To je bilo vezano na pitanje s Hrvojem Petračem“, rekla je ne otkrivajući detalje: “To bi trebali zatražiti skidanje povjerljivih podataka sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kada je bilo riječi o tome. Nakon te sjednice ja nisam htjela imenovati njega za predsjednika suda, to samo mogu reći i ništa dalje”.

No, veliku priču o tom slučaju objavio je tjednik Nacional potkraj 2006. godine.

U tekstu se tvrdi kako je “u vrijeme prvog suđenja Petraču u Uskoku protiv njega bio otvoren spis na temelju kojeg je Turudića Uskok zajedno s odvjetnikom sumnjičio da je primio mito kako bi iz pritvora pustio poznatog sportaša Branka Cikatića“.

Tajne službe

“Kako da provodim reformu pravosuđa, a imenujem za predsjednika suda čovjeka koji se nalazi na popisu sumnjivaca u non paperu britanske i američke tajne službe, te koga Uskok u predmetu koji je držao u svojim ladicama neformalno sumnjiči za primanje mita”, rekla je Škare-Ožbolt za Nacional.

Sporni slučaj na koncu nije rezultirao podizanjem istražnog zahtjeva ni protiv koga te je vrlo brzo pao u zaborav. Turudić je to sve opovrgnuo kao izmišljotinu navodeći kako se osjeća kao u nekom kafkijanskom procesu.

No, sve te informacije bile su dobro poznate premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim suradnicima. Ipak, to ih nije priječilo da za glavnog državnog odvjetnika predlože upravo Ivana Turudića.


Tagovi: IVAN TURUDIć USKOK VESNA šKARE OžBOLT

NEDAVNO OBJAVLJENO