NOVO MIJEŠANJE KARATA

BITKA ZA SJEVER Što nakon raspada SDP-a, uhićenja Posavca i pada Čačića

Objavljeno, 10. listopada 2021. Komentari
# Foto: GRAD VARAŽDIN / Gradonačelnici Koprivnice, Čakovca i Varaždina Mišel Jakšić, Ljerka Cividini i Neven Bosilj na Špnacirfestu
AUTOR
Robert Mihaljević

Nema nikakve sumnje kako je pobjeda Anđelka Stričaka u utrci za varaždinskog župana za HDZ najvažniji trenutak proteklih lokalnih izbora. Stričak je s trona skinuo dotad nedodirljivog Ratka Čačića te prekinuo narodnjački niz vladavine u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih regija. Sve drugo je bilo manje-više očekivano: i porazi u Zagrebu, Splitu i Rijeci, i pobjede u Slavoniji i Lici.

No, to da je Stričak postao varaždinski župan – e taj politički moment označio je početak novog miješanja karata na Sjeveru. I to ne općem zemljopisnom, već rasnom političkom, pa ga upravo zbog toga namjerno pišem velikim slovom. Jer sve do jučer taj i takav Sjever za HDZ je bio tek nedostižan san, pa stranačko vodstvo i nije pretjerano tugovalo zbog ozbiljnih ‘batina’ koje su tamo od birača dobivali gotovo na svakim izborima dosad – lokalnim, parlamentarnim, predsjedničkim, europarlamentarnim.

Sjever je bio jedan od zadnjih bastiona ljevice i liberalnog narodnjaštva koje je pod svojim skutima imalo Ratka Čačića, Matiju Posavca, Predraga Štromara, Milorada Batinića, Gorana Habuša. HNS se u međuvremenu raspao, Čačić, Štromar i Habuš izgubili su izbore, a niz je nastavljen iznenadnim uhićenjem i ostavkom župana Posavca. S njim je pao i bivši SDP-ov gradonačelnik Čakovca Štef Kovač. Politički Sjever, bastion koji je odolijevao svim HDZ-ovim napadima, odjednom se zaljuljao poput pijanog Blaža dok se na biciklinu vraća doma iz gorica.

TIJESAN PORAZ

Stričak je, dakle, postao poglavar Varaždinske županije, a pred Međimurcima su novi izbori za župana, najneizvjesniji dosad. To će svakako zakomplicirati život i Posavčevoj gradonačelnici Čakovca Ljerki Cividini koja je na nedavnim izborima detronizirala SDP-ova Kovača. Teško je predvidjeti što će se događati na međimurskoj političkoj sceni, ali nema nikakve sumnje da su HDZ-u dodatno narasla krila. I da će, uz potporu vrha stranke predvođenog Plenkovićem, učiniti baš sve da ostvari što bolji rezultat. Sve mu ovog časa ide na ruku: uhićenje Kovača i Posavca, pad Čačića, ali i sve dublji raskol u SDP-u.

Tko će biti novi međimurski župan? Izbori će se održati vrlo brzo, a proteklih tjedana jedini koji je javno istaknuo svojega kandidata bio je čelnik Narodne stranke – reformista, bivši varaždinski župan Ratko Čačić. I to ne bilo koga, već Sandru Herman, državnu tajnicu u Ministarstvu turizma te bivšu zamjenicu županu Matiji Posavcu u čak dva mandata.

Posavčev pokret jednostavno nema kandidata njegova kalibra, a svatko tko se nađe u toj ulozi bit će opterećen koruptivnom pričom bivšeg župana

Protukandidat, kako se šuška u međimurskim političkim kuloarima, mogao bi joj biti bivši župan Ivan Perhoč (SDP), koji je 2013. tijesno izgubio od Posavca: u prvom krugu imali su gotovo u dlaku isti broj glasova, oko 32 posto. Perhoč je tenutačno direktor Čakoma i nema nikakve sumnje da je najpopularniji SDP-ovac u Međimurju.

Ovog časa HDZ ne barata nekim zvučnim imenom, pogotovo nakom što je ministar Darko Horvat odbio biti kandidat. Čeka se, doduše, što će učiniti istragom i uhićenjem ozbiljno načeti Matija Posavec, ali ne treba očekivati čuda. Jer Posavčev pokret jednostavno nema kandidata njegova kalibra, a svatko tko se nađe u toj ulozi bit će opterećen koruptivnom pričom bivšeg župana.

BEZ NOINE ARKE

Dok se mi bavimo svađama, premijer Andrej Plenković je u Koprivnici prezentirao Razvojni sporazum Sjevera kojim će, htjeli priznati ili ne, riješiti neke stvari koje muče Sjever desetljećima. Sjever koji je svih tih desetljeća glasao za lijevo-centrističke opcije. Samo prije par mjeseci smo u Koprivnici dobili 20 posto glasova više nego prije četiri godine na lokalnim izborima, a u Varaždinu smo dobili izbore, imamo prvog SDP-ov gradonačelnika Varaždina ikad”, zavapio je nedavno saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Jakšić dobro zna da će razbijena partijska vojska svakako ugroziti i njegovu poziciju. Ali, i poziciju njegovih partijskih kamarada – zagorskog župana Željka Kolara i varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja. A pogotovo nadu u to da Sjever, onaj politički, može i dalje biti utvrda lijevih, građanskih, liberalnih ideja i politika. Definitivnim raskolom u Klubu zastupnika njegova se bojazan obistinila.

Nakon pobjede SPD-a u Njemačkoj i velikih šansi da Olaf Scholz postane novi kancelar najmoćniji europske zemlje, i hrvatskoj su se ljevici iznenada bile otvorile neke nove perspektive. No, ne ovakvoj, tragično podijeljenoj na Berine i Peđine meštre od statuta i poslovnika, beznadno izgubljenoj u labirintima osobnih taština i uskogrudnih interesa. Ljevici čiji najglasniji predstavnici već mjesecima urlaju: „Poslije mene potop“! I mogao bi biti, samo ovaj put bez Noe i njegove arke da ih – od svake vrste po dvoje – spasi i izvede na suho.


Tagovi: IVAN PERHOč KOMENTAR MATIJA POSAVEC MEđIMURJE POLITIKA RATKO čAčIć SANDRA HERMAN SDP SJEVER

NEDAVNO OBJAVLJENO