ODRŽANA NAPETA SKUPŠTINA DIONIČARA

Bitka za Pevex: Vujnovac i Radić odbili da se dionice tvrtke uvrste na burzu

Objavljeno, 01. lipnja 2021. Naše priče
# Foto: PEVEX / Jure Radoš, Renata Duka, Jurica Lovrinčević, Krešimir Bubalo
AUTOR
Robert Mihaljević

Glavna skupština dioničara Pevexa odbila je prijedlog bivšeg predsjednika uprave Jurice Lovrinčevića da se dionice kompanije opet uvrste u službenu kotaciju Zagrebačke burze.

Protiv prijedloga glasali su krupni dioničari koji zajedno drže 53 posto udjela: hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac i Mario Radić. Lovrinčević osobno i preko svoje tvrtke Dicentra kontrolira oko 23 posto dionica, a njegov je prijedlog podržala i Udruga malih dioničara Pevexa.

Prijedlog bi, kažu u Udruzi, osigurao veću transparentnost poslovanja, omogućio ulazak institucionalnih ulagača poput mirovinskih fondova u vlasničku strukturu te obvezao potencijalnog kupca društva na davanje javne ponude za preuzimanje.

Dionice Pevexa povučene su s burze početkom 2018. godine. Kompanija ima 13.201 dionicu pojedinačne nominalne vrijednosti od 10.000 kuna, a u rukama su oko 400 dioničara.

Dioničari su na skupštini zatražili da se o njihovu prijedlogu očituje uprava, odnosno čelnik tvrtke Krešimir Bubalo. No, kažu da on nije želio odgovarati na njihova pitanja.

Početkom veljače došlo je do razlaza partnera Jurice Lovrinčevića i Marija Radića koji su podijelili imovinu u zajedničkim tvrtkama Dicentra i Filir, čiji su bili suosnivači. Tako je Lovrinčević postao jedini vlasnik Dicentre, a Radić Filira. Podijelili su i dionice Pevexa, pa Dicentra danas ima 14,40 posto, a Filir 7,51 posto.

Lovrinčević je potom smijenjen i na čelo Pevexa je došao Krešimir Bubalo. Zanimljivo je kako su i Bubalo i krupni dioničar Mario Radić članovi Škorina Domovinskog pokreta te su osvojili saborske mandate na proteklim izborima, pa ih zamrznuli.

Lovrinčević, koji nije politički aktivan, danas kao fizička osoba ima 8,82 posto Pevexovih dionica, što znači da ih je od veljače kupio oko 1,3 posto. No, Pevexove dionice kupuje i Mario Radić: danas ih ima 8,73 posto, što je oko 1 posto više nego prije četiri mjeseca.

TOP 10 PEVEXOVIH DIONIČARA

PAVAO VUJNOVAC36,62 %
DICENTRA d.o.o.14,40 %
JURICA LOVRINČEVIĆ8,82 %
MARIO RADIĆ8,73 %
FILIR d.o.o.7,51 %
PEVEX d.d.5,42 %
FRANJO KRALJ5,26 %
OMEGA PANELI d.o.o.1,59 %
DRAŽEN HRKAČ1,12%
LJILJANA HRKAČ0,96 %
Izvor: SKDD, 1. lipnja 2021. godine

Na glavnoj skupštini Pevexa prošao je prijedlog uprave i nadzornog odbora o isplati dividende od 7600 kuna po dionici. Isplati će se iz lanjske neto dobiti koja je iznosila blizu 200 milijuna kuna.

Najviše će dobiti Pavao Vujnovac koji ima 4834 dionice: njemu pripada blizu 37 milijuna kuna dividende. Bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević osobno i preko svoje tvrtke Dicentra dobit će oko 23 milijuna kuna dividende.

Mario Radić, drugi čovjek Domovinskog pokreta, osobno i kroz svoju tvrtku Filir od Pevexove će dividende uprihoditi oko 17 milijuna kuna. Franjo Kralj dobit će 5,3 milijuna kuna. Draženu Hrkaču pripada 1,1 milijun kuna dividende, a Ljiljani Hrkač blizu milijun kuna.


Tagovi: DIONICE JURICA LOVRINčEVIć MARIO RADIć PAVAO VUJNOVAC PEVEX SKUPšTINA

NEDAVNO OBJAVLJENO