Gasi se poznata koprivnička tvrtka u kojoj je nekad radilo 5000 ljudi

Objavljeno, 14. veljače 2024. Naše priče
# Foto: BILOKALNIK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Britanski ambalažerski div DS Smith odlučio je istisnuti male dioničare iz koprivničke tvrtke Bilokalnik-industrija papirne ambalaže.

DS Smith u toj ambalažerskoj tvrtki kontrolira oko 97,4 posto dionica, a mali dioničari posjeduju oko 2,6 posto, odnosno ukupno oko 13.000 dionica. Britanski div putem tvrtke DS Smith Belišće kontrolira oko 61 posto, a svoje austrijske tvrtke DS Smith packaging dodatnih nešto više od 36 posto.

DS Smith će na skupštini Bilokalnika 19. ožujka donijeti “odluku o prijenosu dionica manjinskih dioničara društva na glavnog dioničara”. Malim dioničarima isplatit će se pravična naknada od 57,17 eura po dionici.

Poba ima najviše

Prije dvije godine DS Smith preuzeo je oko 120.000 dionica od Marinka Mikulića i oko 16.000 od Podravske banke. Već tada je bilo jasno kako je samo pitanje vremena kad će istisnuti preostale male dioničare.

Tim činom Bilokalnik d.d. prestat će postojati, a moguće je da se u skorijoj budućnosti ukine i istoimeno poduzeće te u Koprivnici ostane samo tvornica ambalaže kao ispostava poduzeća DS Smith Belišće.

Koprivnička tvrtka Bilokalnik Ipa
Sjedište tvrtke u Koprivnici / Foto: Danica.hr

Od manjih dioničara, najviše Bilokalnikovih dionica danas ima Podravska banka, ukupno 5000, i njima će se DS Smith isplatiti otpremninu u iznosu 286.000 eura. Vitomir Kljajić za 451 dionicu dobit će oko 25.800 eura, Kate Miličić 12.900 eura (225 dionica), a Ankica Kljajić 9300 eura (163 dionice).

Skupina dioničara koji drže po 150-ak dionica dobit će naknadu od otprilike 8700 eura. Među njima su Eva Kovačić, Elzin Duraković, Marin Veselčić i Kata Baić.

Nexe grupa

Bilokalnik je prije 20-ak godina u sastavu imao industriju papirne ambalaže, građevinskog materijala, tvornicu Drvo, metaloprerađivačku tvrtku Rapid, maloprodaju Trgovine West te dva ambalažerska poduzeća u Rijeci i Mariboru: Rivapack i Bimapak.

U zlatno doba koprivničke grupe Bilokalnik tamo je radilo 5000 ljudi. Krupne promjene dogodile su se tijekom 2006.: našička Nexe grupa za samo 4 milijuna eura preuzima poduzeća Igma i Drvo, a iz Bilokalnika se izdvajaju i Rivapack i Bimapak. Industriju papirne ambalaže kupuje Belišće.

Ana Soldo, predsjednica uprave tvrtke Bilokalnik-industrija papirne ambalaže Koprivnica
Ana Soldo, predsjednica uprave Bilokalnika / Foto: Danica.hr

Rapid završava u stečaju, osim dijela za proizvodnju dozirnih pumpi koji nastavlja poslovati u privatnom poduzeću Duwar. Prodaju se i Trgovine West. Na koncu propada prezaduženo Drvo.

Godine 2006. u Bilokalnik-Ipi je bilo zaposleno 600 radnika, ali nakon što tvrtka prelazi u ruke Belišća, Duropacka i na koncu DS Smitha, broj zaposlenih u više se navrata osjetno smanjuje pa ih danas tamo radi 150.

Osnovan 1960.

Bilokalnik je osnovan 1960. sa sjedištem u Koprivnici. U poduzeću su bile četiri osnovne djelatnosti: industrija papirne ambalaže (Ipa), drvna industrija (Drvo), industrija građevinskog materijala (Igma) i uslužne djelatnosti: Integra (graditeljstvo), Trgovina i Rapid.

Konačno istiskivanje malih dioničara moglo bi, dakle, dovesti i do potpunog gašenja Bilokalnika, odnosno njegove pravne osobnosti. Time bi koprivnička Industrija papirne ambalaže postala tek izdvojen pogon DS Smitha.

I još nešto: nakon što Bilokalnik prestane postojati kao dioničko društvo, nestat će i njegova obveza javne objave poslovnih rezultata na burzi. Od ožujka, dakle, više nećemo znati kako tvrtka zapravo posluje i kako stoje radnička primanja.


Tagovi: BILOKALNIK DIONICE DS SMITH GASI SE INDUSTRIJA PAPIRNE AMBALAžE MALI DIONIčARI MARINKO MIKULIć POBA PODRAVSKA BANKA

NEDAVNO OBJAVLJENO