Bez Vegete Podravka bi lani bila u gubitku od 38 milijuna kuna

Objavljeno, 21. lipnja 2022. Naše priče
# Foto: PODRAVKA / ILUSTRACIJA / Vegeta twist / Arhivska fotografija / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Inflacija i dizanje cijena proizvoda razgolitili su stare Podravkine boljke: mnogi segmenti u kompaniji u doba stezanja remena potrošača imaju problem s profitabilnošću i prodajom.

Nova recesija koja nam sve jače kuca na vrata, a s njome i stagflacija (istodoban rast cijena i pad prodaje), učinit će Podravku još ovisnijom o ključnome proizvodu, Vegeti, koja će nositi sve teži teret većine drugih poslovnih programa koji posluju s gubicima.

Zbog toga smo odlučili napraviti mini-analizu radnog naslova – što je Podravka bez Vegete. Odnosno, kako bi izgledala Podravkina prehrambena divizija (bez Belupa) da kojim slučajem nema najvažnijeg i najznačajnijeg proizvoda.

Na početku, doduše, valja napomenuti kako se iz službenih izvještaja ne mogu doznati brojke ‘gole’ Vegete jer je on strpana u Poslovni program Kulinarstvo u kojem su još i juhe, monozačini, fantovi. No, Vegeta je svejedno kraljica tog programa.

Većina generira minus

Kulinarstvo je, dakle, lani ostvarilo prihode od 1,05 milijardi kuna i dobit prije oporezivanja od 265 milijuna kuna. To je gotovo 30 posto godišnje prodaje Podravkina sektora prehrane, uključujući i slovensku tvrtku Žito te češki Lagris, koja je prošle godine iznosila oko 3,6 milijardi kuna.

Bez Vegete Podravka bi u segmentu prehrane lani imala oko 2,55 milijardi kuna. Vegeta je, dakako, Podravkin najprofitniji proizvod s uvjerljivo najvećom maržom. Program Kulinarstva zbog toga je lani, kako spomenusmo, ostvario ogromnu dobit od 265 milijuna kuna.

Koliku bi dobit imala Podravka da nema Vegete? Prema službenim brojkama, bez Vegete Podravka bi prošle godine završila u gubitku od 38 milijuna kuna! Problem je u tome da su u prehrambenoj diviziji u plusu samo Vegeta i Dječja hrana, a sve drugo generira minus.

Prihodi i dobit po programima

KULINARSTVO (Vegeta)1,05 milijardi kn+265 mil. kn
DJEČJA HRANA473 mil. kn+59 mil. kn
PODRAVKA HRANA440 mil. kn-13 mil. kn
ŽITO730 mil. kn-6 mil. kn
LAGRIS173 mil. kn-12,7 mil. ln
MESO I PAŠTETE304 mil. kn-6,6 mil. kn
RIBA212 mil. kn-3,4 mil. kn
OSTALA PRODAJA221 mil. kn-2,4 mil. kn
BELUPO1,03 milijarde kn+133 mil. kn
Izvor: Podravka d.d., poslovni izvještaji za 2021. godinu

Tako je Podravka hrana (rajčica, voće, povrće, brašno, umaci…) lani ostvarila 13 milijuna kuna gubitka. Žito je prikazalo gubitak od 6 milijuna kuna, a Lagris gotovo 13 milijuna kuna. Meso i paštete poslovale su s gubitkom od 6,6 milijuna kuna, a Riba je ostvarila minus od 3,4 milijuna kuna.

U minusu je i kategorija Ostala prodaja (trgovačka roba, usluge prehrane), i to otprilike 2,4 milijuna kuna. Na koncu valja naglasiti i kako su Centralni administrativni troškovi (ublaženi nekim zajedničkim prihodima) lani na godišnjoj razini imali negativan utjecaj na dobit u iznosu od 53 milijuna kuna.

Amortizacija jede dobit

S jedne strane imate dobit Vegete (265 milijuna) i Dječje hrane (59 milijuna kuna), a s druge strane se u svim poslovnim programima i centralnim službama nagomilalo gubitaka u iznosu od 97 milijun kuna. Bez Vegete, odnosno Poslovnog programa Kulinarstvo, prehrambeni sektor je u gubitku od 38 milijuna kuna.

Ovdje ipak valja naglasiti kako je amortizacija svih poslovnih programa (bez farmaceutike) ‘pojela’ oko 150 milijuna kuna dobiti. Knjigovodstveno se, dakle, dobit smanjuje zbog godišnjeg smanjenja vrijednosti imovine, ali cash na računu je cash na računu.

Kako god se okrene, naša mini-analiza je pokazala kako je pred predsjednicom uprave Podravke Martinom Dalić i njezinim timom mnogo izazova i problema. Jedan od najvažnijih je, nema nikakve sumnje, izvući rajčicu, brašno, pekmeze, povrće, paštete, kruh, rižu i ribu iz minusa.

Jer Podravka neće moći rasti i razvijati se samo na Vegeti, ta su vremena odavno iza nas. Farmaceutika je pak poseban problem o kojem ovog časa nećemo.


Tagovi: BEZ VEGETE GUBITAK PODRAVKA VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO