Beroševi ljudi nezakonito smijenili šefa bolnice. Moraju ga vratiti na dužnost

Objavljeno, 15. listopada 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Vili Beroš u posjetu koprivničkoj bolnici / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Ravnatelj bolnice dr. Srećko Marušić smijenjen je nezakonito i mora ga se vratiti na posao, odlučio je sud nakon tužbe i svih izvedenih dokaza na ročištu.

Upravno vijeće Kliničke bolnice Dubrava smijenilo je u studenom 2020. ravnatelja Srećka Marušića te za vršitelja dužnosti do izbora novog ravnatelja imenovalo Ivicu Lukšića, koordinatora liječenja oboljelih od Covida u toj bolnici.

Predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrave Silvio Bašić tada je objasnio kako je Marušić smijenjen zbog propusta u organizaciji rada u bolnici.

Nezakonita odluka

“Zaključili smo da postoje propusti i manjkavosti koje mogu naškoditi radu bolnice i pružanju usluga. Sve poteze sam napravio u dogovoru s ministrom Vilijem Berošem“, naglasio je tada Bašić.

No, sud je ovih dana zaključio kako je odluka Upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava od 4. studenog 2020. godine nezakonita, nedopuštena i ništetna.

Srećko Marušić, smijenjeni ravnatelj KB Dubrave / Foto: Youtube screenshot

“Utvrđuje se da dužnost tužitelja kao ravnatelja tuženika nije prestala. Nalaže se Kliničkoj bolnici Dubrava tužitelja Srećka Marušića ponovno rasporediti na mjesto ravnatelja te mu osigurati sva prava iz radnog odnosa”, presudila je zagrebačka sutkinja.

Predsjednik upravnog vijeća KB Dubrave Silvio Bašić iscrpno je tijekom suđenja svjedočio o svim propustima koji su ravnatelju stavljani na teret i koje sve naloge i upute nadležnog ministarstva i Upravnog vijeća nije provodio.

Rok za žalbu

No, sud te razloge nije uzeo u obzir, a objasnio je i zašto: “Upravo su tako obrazloženi razlozi trebali biti uneseni u odluci Upravnog vijeća o razrješenju, a što nije učinjeno, pa odluka nije obrazložena te se ne može ispitati, a takav nedostatak se ne može otkloniti iskazom svjedoka”.

Sutkinja drži kako je Upravno vijeće bolnice bilo obvezno “navesti točno određene razloge za donošenje takve odluke, a što nije učinjeno jer odluka o razrješenju ne sadrži nikakve razloge koje bi opravdale njeno donošenje”.

“Pri tome čitav postupak nije proveden u zakonom propisanoj formi s obzirom da ravnatelju odluka o razrješenju nije nikad dostavljena”, zaključuje sud.

Presuda je nepravomoćna i KB Dubrava se može na nju žaliti u zakonom predviđenom roku od 15 dana od primanja.


Tagovi: KB DUBRAVA NEZAKONITA SMJENA RAVNATELJ BOLNICE SREćKO MARUšIć

NEDAVNO OBJAVLJENO