KOPRIVNICA JE OPET U MODI

Bero, za razliku od Andreja, zna da ga jedino pobjednici mogu ostaviti u sedlu

Objavljeno, 27. svibnja 2019. Komentari
# Foto: Robert Mihaljević
AUTOR
Robert Mihaljević

SDP je među velikim gradovima i sjedištima županija upravo u Koprivnici ostvario najbolji rezultat na nedjeljnim europarlamentarnim izborima i najveću razliku u odnosu na HDZ.

Istodobno, mogu se pohvaliti s nominalno više osvojenih glasova nego prije pet godina kad su, nota bene, na izbore išli u koaliciji s HSS-om, HNS-om i HSU-om. Koprivnički rezultat na koncu je doveo i do (ne)očekivane pobjede u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj je gradski SDP sudjelovao s više od 40 posto glasova.

Bombaš samoubojica

Ta je stranka, istina, najviše glasova osvojila i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Velikoj Gorici, ali nigdje toliko premoćno i dominantno kao u Koprivnici. Na Iblerovu trgu u Zagrebu gradonačelnik Mišel Jakšić zato je opet u modi. Čini se kako središnjica ovaj put ozbiljno računa na njega u dva važna izazova koji slijede: predsjednički i parlamentarni izbori.

Šef stranke Davor Bernardić sve je samo ne glup. Pokazali su to i ovi izbori na kojima je priliku dao svojim žestokim kritičarima – Jošku Klisoviću, Gordanu Marasu, Mireli Holy, Ranku Ostojiću. A dat će je, po svemu sudeći, i Zoranu Milanoviću. Jakšić se tu doima kao logično rješenje. On nije bio dio Berine ekipe, ali nije bio ni bombaš samoubojica, što se za neke bivše Milanovićeve ministre i zastupnike ne bi moglo reći.

Zašto vam o tome govorim? Ne da hvalim SDP i njihove izborne uspjehe, već da primijetim golu činjenicu – Koprivnica opet ima važnu političku personu u jednoj od dvije stožerne hrvatske stranke. Podravina već dugo nema oslonca u HDZ-u, a bogme ni u SDP-u jer je Zvonimir Mršić još početkom 2012. politički dres odlučio zamijeniti menadžerskim.

Ambicije za Starčevićevu

Čini se kako se nakon europskih izbora stvari mijenjaju pa je koprivnička politička priča opet primamljiv model za uspjeh. Bero nije rođeni lider i teško da će to ikad biti, ali potezi koje povlači daju naslutiti da ima istančan instinkt za preživljavanje i zna tko ga jedini može održati u sedlu. Pobjednici. Za razliku od Andreja Plenkovića koji je zaključio kako je svejedno tko su kandidati i nova lica stranke sve dok on – onako lijep i pametan – stoji iza njih.

I zato je, dakle, dobro da Koprivnica opet nešto znači na nacionalnoj političkoj karti. U Zagrebu. Danas u stranačkim centralama, sutra u Banskim dvorima ili na Markovu trgu. Jedino se toplo nadamo da Jakšić nema ambicija ured jednog dana preseliti na sedmi kat Starčevićeve.


Tagovi: DAVOR BERNARDIć MISEL JAKSIC SDP

NEDAVNO OBJAVLJENO