Belupo već tri mjeseca nema direktora. I to je ozbiljna sramota za Podravku

Objavljeno, 02. kolovoza 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Hrvoje Kolarić, novi član uprave Belupa Marko Đerek i članica uprave Podravke Ljiljana Šapina
AUTOR
Robert Mihaljević

Već tri mjeseca nije posve jasno tko je na čelu Podravkine farmaceutske tvrtke Belupo i tko je, zapravo, najodgovornija osoba za njezino pooslovanje.

Ako pitate Trgovački sud, predsjednik uprave Belupa je i dalje Hrvoje Kolarić, menadžer za kojeg je sama Podravka priopćila kako se nakon isteka mandata 2. svibnja ove godine povukao iz kompanije. Tako piše u službenom registru suda.

Jedina friška promjena u tom registru se dogodila 12. svbinja, kad je Kolarić promijenio adresu prebivališta: umjesto u Zagrebu, otad je prijavljen u Milčetićima na Krku gdje ima vikendicu.

Ako, dakle, pitate sud, Belupo ima tročlanu upravu na čelu s Kolarićem te članovima Tihomirom Heđeverom i Markom Đerekom koji su početkom svibnja dobili trogodišnji mandat, do svbinja 2025. godine. No, prava je istina da na posao u upravu od 2. svibnja dolaze samo Heđever i Đerek.

Prema našim neslužbenim informacijama, uprava Podravke predvođena Martinom Dalić pošteno se obrukala u potrazi za novim čelnim čovjekom Belupa, koja traje još od lanjske jeseni. Angažirane su i head hunting agencije, ali Kolarićeva nasljednika nisu uspjeli pronaći.

Prodaja u Rusiji

Naši izvori bliski Podravkinoj upravi tvrde kako su dobili više odbijenica. Neki naprosto nisu htjeli doći u Belupo, a neki su imali previsoke zahtjeve i očekivanja. Kako bilo, ostaje činjenica da je Belupo ‘obezglavljen’.

Tako Podravkina tvrtka već puna tri mjeseca ‘plovi’ bez glavnog kormilara, i to na nikad ‘uzburkanijem moru’. Zbog sankcija Rusiji i povlačenja s tog tržišta, Belupo je u prvih šest mjeseci ostvario pad prodaje (unatoč dizanju cijena) i manju dobit: prodaja u Rusiji manja je za čak 35 posto u odnosu na lani.

Belupo se, naime, proteklih godina snažno fokusirao na Rusiju, što je bio i jedan od glavnih argumenata za gradnju nove tvornice lijekova u Koprivnici vrijedne čak pola milijarde kuna. Tamo su sve karte bacili na dermatološke lijekove čija je prodaja značajno rasla proteklih godina.

No, onda se krvavom ruskom agresijom na Ukrajinu sve potpuno promijenilo. Da stvar bude gora, Belupo d.d. (matična tvrtka) u Rusiji, odnosno istočnoj Europi, ostvarivao je gotovo trećinu ukupnih prihoda. Ove godine toga, po svemu sudeći, neće biti.

Doduše, iz menadžerskih izvora dopiru šuškanja i nepotvrđene informacije da Belupo navodno i dalje prodaje lijekove u Rusiju. Kao posrednička zemlja spominje se Kazahstan. No, službene potvrde te informacije nema, pa sve ostaje samo na kuloarskim pričama.


Tagovi: BELUPO DIREKTOR HRVOJE KOLARIć RUSIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO