DOK JE PODRAVKA SNAŽNO RASLA...

Belupo prodao 55 posto više Lupoceta, ali dobit pala čak 79 posto

Objavljeno, 01. svibnja 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka je ostvarila snažan rast prodaje u prvom ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući, prije svega, golemom prometu u maloprodaji u ožujku.

Koprivnička kompanija navela je kako je osjetno veći prihod došao, prije svega, usljed rasta potražnje i stvaranja zaliha kod kućanstava u tom mjesecu zbog epidemije.

Prodaja u prva tri mjeseca, tako, iznosila je 1,23 milijarde kuna i bila je za petinu veća nego lani, a dobit je 91 milijun kuna, što je više za 14 posto.

Najveći kvartalni rast prodaje ostvarili su Belupovi bezreceptni lijekovi Lupocet i Neofen, čak 55 posto, Podravkine paštete i konzerve (44 posto) te Eva tune i sardine (32 posto).

No, dok je Podravkina profitabilnost snažno rasla (kvartalna neto dobit veća je za gotovo 40 posto), Belupo profit snažno je podbacio. Farmaceutska tvrtka ostvarila je tek 3,7 milijuna kuna dobiti, što je čak 79 posto manje nego lani.

UBILI IH TEČAJEVI

Belupova bruto marža niža je zbog strukture prodaje (rast udjela trgovačke robe) te “reklasifikacije određenih naknada za razne promotivne i marketinške aktivnosti.

Značajan utjecaj na operativnu dobit došao je usljed iznimno nepovoljnih tečajnih razlika po kupcima i dobavljačima. Belupo, tako, navodi kako je u ovom kvartalu na tečajevima ostvaren minus od čak 27 milijuna kuna, a lanjskom plus od 8 milijuna.

Što koprivnička kompanija predviđa za sljedeći kvartal, odnosno ostatak godine?

“U narednom periodu postoji mogućnost da dođe do određene stagnacije potražnje za pojedinim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima od strane potrošača.

To je normalno u okolnostima gdje su se zalihe iz proizvodnih kompanija prelile na zalihe kupaca ili pak samih potrošača”, tumače u Podravki.

No, utjecaj budućih trendova na cjelokupno poslovanje Podravke u 2020. godini u ovome trenutku nije moguće procijeniti, zaključuju.


Tagovi: BELUPO DOBIT PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO