Belupo lani u Rusiji prodao više lijekova nego prije rata u Ukrajini

Objavljeno, 05. ožujka 2023. Vijesti
# Foto: GLAS PODRAVINE / Belupova tvornica lijekova u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Belupova prodaja lijekova u Rusiji rasla je prošle godine, unatoč Putinovoj krvavoj agresiji na Ukrajinu i kratkotrajnoj odluci o prekidu isporuke nakon ruskog napada.

Belupo je na tržištima Istočne Europe (najviše u Rusiji) lani ostvario prodaju u iznosu od 230 milijuna kuna, što je 4,1 posto više nego predlani, dakle prije ruske agresije. S druge strane, prehrambeni dio Podravke ostvario je pad prodaje na tom tržištu od čak 39 posto te je ona iznosila 64 milijuna kuna.

Na tržištima Rusije i Ukrajine grupa Podravka je prošle godine ostvarila manje od 5,1 posto ukupnih prihoda. Tržište Rusije od velikog je značaja za segment farmaceutike u smislu ukupnih prihoda od prodaje, ali i profitabilnosti, dok u segmentu prehrane nije toliko značajno.

Rasli dermatici

Uprava Podravke kontinuirano razmatra sve rizike povezane sa rusko-ukrajinskim sukobom te ocjenjuje da ti rizici ne ugrožavaju stabilnost poslovanja cijele grupe”, napomenuli su u koprivničkoj kompaniji.

U Rusije je rasla prodaja Belupovih lijekova na recept, prije svega dermatika. Belupo tamo ostvaruje značajnu prodaju u kategoriji dermatoloških lijekova. Predlani je cijela Podravkina farmaceutska grupa na tržištima Rusije i Ukrajine ostvarivala oko petinu ukupne prodaje, a sam Belupo gotovo trećinu.

No, kad je Rusija 24. veljače lani napala Ukrajinu, osiguravateljska kuća isti je dan obavijestila Belupo da daljnje isporuke robe na rusko tržište više ne mogu osiguravati, niti jamčiti naplatu. Zbog toga je Belupo odlučio naprasno prekinuti isporuku lijekova u Rusiju.

Prodali vozila

Na dan Putinove bezumne agresije na Ukrajinu, 24. veljače, Belupo je na tržištu Rusije imao otvorene stavke u iznosu od čak 128 milijuna kuna. No, sve su bile osigurane pa je do danas veći dio tog novca ipak naplaćen.

Restrukturiranje poslovanja u Rusiji utjecalo je na veće troškove za otpremnine. Tako je segment prehrane ostvario 5,5 milijuna kuna “ukupnih troškova otpremnina za zaposlenike, što je vezano uz dugotrajna bolovanja, restrukturiranje poslovanja na tržištu Rusije te restrukturiranje proizvodnje Žita”.

Kad je riječ o Belupu, lani je ostvareno 2,2 milijuna kuna troškova otpremnina vezanih uz restrukturiranje poslovanja na tržištu Rusije te 4,6 milijuna kuna prihoda od prodaje vozila, također povezanih s poslovanjem u Rusiji.


Tagovi: 2022 BELUPO LIJEKOVI PRODAJA RUSIJA UKRAJINA

NEDAVNO OBJAVLJENO