ORALNI PRIPRAVCI ZA BOLNIČKE PACIJENTE

Belupo i znanstvenici Ruđera rade na posebnoj hrani za teže bolesnike

Objavljeno, 22. prosinca 2020. Zdravlje
# Foto: BELUPO / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Institut Ruđer Bošković i Belupo razvijaju inovativne proizvode iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe. Znanstveni je projekt ukupno težak devet milijuna kuna, od čega više od šest milijuna stiže iz EU fondova.

Tim Ruđera i Belupa u iduće će tri godine razvijati nove formulacije kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba oboljelih od malnutricije (pothranjenosti), dijabetesa i onkološkim bolesnicima.

“Riječ je o inovativnim oralnim nutritivnim pripravcima za posebne medicinske potrebe.

Namijenjeni su za prehranu bolesnika s ograničenom mogućnošću konzumiranja i probave hrane“, tumači dr. sc. Marijeta Kralj, pomoćnica ravnatelja IRB-a i voditeljica projekta.

Belupo je još prije pet godina prvi u regiji krenuo s razvijanjem segmenta kliničke prehrane. Ostvario je to u suradnji s hrvatskim stručnjacima i Društvom za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora.

DIJABETES VELIKI PROBLEM

“Sada se s dokazanom izvrsnošću u istraživačko-razvojnom i inovacijskom konceptu, potvrđenom na tržištu, Belupo nametnuo kao prirodan partner Institutu Ruđer Bošković“,  navodi predsjednik uprave Belupa Hrvoje Kolarić.

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije društvene probleme u Hrvatskoj. Štoviše, vodeći uzroci smrti su bolesti srca i krvnih žila, koje su izravno povezane s prehranom.

S druge strane, stopa dijabetesa je oko 55 posto veća u Hrvatskoj, nego u ostalim novim EU članicama. Procijenjeni troškovi liječenja bolesti povezanih s prehranom su vrlo visoki, navode u Ruđeru.

Malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20 do 60 posto bolničkih pacijenata. Brojne studije pokazuju da pravodobna nutritivna terapija doprinosi smanjenu broja dana provedenih u bolnici.

Zbog toga hrana za posebne medicinske potrebe ima ključnu ulogu u prehrani bolesnika koji se nalaze u riziku malnutricije, imaju poteškoće s konzumiranjem hrane ili u bolesnika koji imaju posebne zahtjeve.


Tagovi: BELUPO BOLESNICI HRANA RUđER BOšKOVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO