Baš čudno: netko je na Dan antifašizma nagrdio spomenik Titovom generalu

Objavljeno, 22. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: IVAN MAJDAK / Policija je trakom ogradila spomenik
AUTOR
Redakcijski tekst

Netko je u srijedu u Križevcima sprejem nagrdio friško postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Na postolju, ispod biste sprejem je nacrtan znak A u krugu, što je simbol za anarhiju kojim se ponekad koristi i pokret Antifa domaćih antifašista. Policija je ogradila prostor i istražuje cijeli slučaj, odnosno traga za počiniteljem.

Sve se dogodilo upravo na Dan antifašističke borbe, i to partizanskom generalu Tuđmanu, što djeluje pomalo bizarno. Inače, spomenik, rad kiparice Mirne Savić, svečano je otkriven 30. svibnja, na Dan državnosti.

U povodu nagrđivanja spomenika javio se i gradski vijećnik Ivan Majdak, bivši šef križevačkog SDP-a, koji je osudio taj vandalski čin.

Otvorenje Tuđmanova spomenika / Foto: Koprivničko-križevačka županija

“Osobno osuđujem uništavanje bilo kojeg spomenika. Ovako nagrditi spomenik Franji Tuđmanu je odraz nekulture i nepoštivanja drugih i drugačijih.

Možemo se razlikovati u mišljenjima, možemo o prvom hrvatskom predsjedniku raspravljati i argumentirano i neargumentirano, ali nemamo pravo uništavati nešto što drugim ljudima u ovom gradu znači puno više nego nama.

Želim živjeti u gradu u kojem se ovakve stvari više neće događati”, naglasio je Ivan Majdak, gradski vijećnik Lipe.

No, mnogi ljevičari su mu to zamjerili tvrdeći kako je šutio dok su se uništavali spomenici NOB-a po Križevcima i okolici.


Tagovi: FRANJO TUđMAN KRIžEVCI SPOMENIK SPREJ UNIšTEN

NEDAVNO OBJAVLJENO